appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Luizenmoeder? Vergeet de fluormoeder niet!

YouTube AVROTROS
woensdag 12 september 2018 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Een fluormoeder die wekelijks met een jerrycan klaarstaat voor gezonde kindertanden. Het komt daadwerkelijk voor, zegt journalist Mark van der Werf in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. Een schooljaar lang liep hij mee met ouders van basisschoolkinderen en onderzocht of De Luizenmoeder wel bestaat.  

Journalist Mark van der Werf over schoolpleinmoeders

Wekelijks zaten miljoenen Nederlanders voor de buis gekluisterd voor De Luizenmoeder, een serie over het wel en wee op basisschool De Klimop. Luizenmoeders kennen we inmiddels wel, maar wat te denken van fluormoeders? Ouders die wekelijks met een jerrycan klassen afgaan met bekertjes spoelvloeistof. Verbazingwekkend, vindt Van de Werf. "Je denkt: dit is toch niet meer nodig?"

Eenhoorns en glitters

En daar blijft het niet bij. Ook mutsenmoeders doen hun intrede. Ouders die de taak op zich nemen verjaardagsmutsen in elkaar te knutselen. Daarbij er is een heuse wapenwedloop gaande tussen ouders om de beste traktatie te maken: "De eerste in het jaar die trakteert zet hoog in. Dan komen ze met eenhoorntoestanden en andere glitters aan. Andere ouders denken dan: hoe gaan we daar overheen?" Terwijl volgens Van der Werf, die zelf leraar is geweest op een basisschool, kinderen hier niet eens naar omkijken.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden uit het vandaag verschenen boek Schoolpleinmoeders. Tientallen ouders uit dorpen en steden deelden op het schoolplein hun verhalen aan Van der Werf. Voor hem dé manier om te achterhalen of ouders echt zo erg zijn als de verhalen je haast doen geloven.

Afgepeigerd

Uiteindelijk heeft Van der Werf zijn beeld toch flink moeten bijstellen. "Al die moeders zijn gewoon afgepeigerd, daar schrok ik best van. Er zijn duizend-en-een appgroepjes waarin de schone schijn wordt hooggehouden." Volgens Van der Werf pronken ouders allemaal met hun traktaties en de meest prachtige surprises. "Intussen lopen ze allemaal op hun tandvlees. Ik moet de eerste nog tegenkomen die de hele week fris en fruitig is en vol energie."

Ze lopen allemaal op hun tandvlees

Dat ouders totaal geen respect meer hebben voor de juf of meester verwijst Van der Werf naar het rijk der fabelen. "Veel ouders vinden het knap hoe juffen en meesters zo'n stelletje ongeleide projectielen onder de duim houden en ze ondertussen ook nog wat leren."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1