Achtergrond

Tienermoeders kijken de kunst af bij 'voorbeeldgezin' in Gouda

foto: Siriz.nlfoto: Siriz.nl
  1. Nieuwschevron right
  2. Tienermoeders kijken de kunst af bij 'voorbeeldgezin' in Gouda

[EO] Een normaal gezin, wat is dat? Tienermoeders die hulp nodig hebben bij de opvoeding van hun kind kunnen nu de kunst afkijken in Gouda. Daar is vorige week een leef- en leerhuis van start gegaan, met een 'voorbeeldgezin'.

Het aantal tienermoeders neemt al sinds 2002 af in Nederland. Volgens het Rutgers Kenniscentrum zijn er verschillende factoren die daaraan bijdragen. In de Volkskrant legt Ineke van der Vlugt van Rutgers uit dat het onder meer komt door lesmethodes, bespreekbaarheid en laagdrempelige toegang tot anticonceptie. Maar nog steeds krijgt 3,2 op de 1000 vrouwen onder de 20 een kind en dat heeft in sommige gevallen ingrijpende gevolgen voor het leven van een tiener. Helemaal als het bijvoorbeeld gaat om onbedoeld zwangere vrouwen of zwangerschappen waarbij de vader niet in beeld is.

In veel gevallen helpt stichting Siriz hen uit de brand. In 2015 ving de stichting 20 moeders op die om wat voor reden dan ook niet in staat waren om zelfstandig hun kind op te voeden. In alle windstreken zitten hulpposten van de organisatie.

'De Regentes'

In Gouda zit sinds vorige week het leef- en leerhuis 'De Regentes'. Natasja en Allert Jan Versluis (ouders van twee kinderen) helpen daar in samenwerking met deskundigen van stichting Siriz jonge moeders om voor hun baby te zorgen en uiteindelijk op eigen benen te staan. Vier alleenstaande vrouwen van tussen de 15 en 25 jaar komen er te wonen. Ook is er ruimte voor een vijfde bewoner in het kader van noodopvang.

Het idee is dat het echtpaar Versluis hen als 'voorbeeldgezin' bijstaat op hun weg naar het vormen van een functioneel gezin. Een hele uitdaging, vindt Natasja. "Wij zijn geen hulpverleners, we verwachten wel dat we de meiden iets mee kunnen geven van de routine van een normaal gezin, dat ze daar wat van leren en met hun vragen bij ons terecht kunnen."

Struikelen en doorgaan

Toch is het niet de insteek dat het Allert Jan en Natasja de maatstaf zijn voor de jonge moeders die in 'de Regentes' terechtkomen, vertelt Natasja. "Het is zeker niet ons doel om het perfecte gezinnetje te vormen dat nooit problemen heeft. Wij zullen ook wel eens struikelen, maar misschien kunnen we dan juist voordoen hoe dat op een gezonde manier kan: struikelen en toch weer doorgaan."

Dinsdagavond waren Natasja en Allert Jan Versluis samen met tienermoeder Carima te gast bij 'Langs de Lijn En Omstreken.

Ster advertentie
Ster advertentie