Achtergrond
KRO-NCRV

Ophef over foute tweets - 'Jongens kom op, niet zeuren!'

foto: Youtubefoto: Youtube
  1. Nieuwschevron right
  2. Ophef over foute tweets - 'Jongens kom op, niet zeuren!'

De foute tweets van beoogd Tweede Kamerlid Thierry Aartsen (VVD) behoren tot het verleden. Ze komen voort uit onbezonnenheid. "Er zijn excuses voor aangeboden en daarmee staan ze voor mij een Kamerlidmaatschap niet in de weg", zegt voormalig VVD-parlementariër en bestuurder Gert Jan Oplaat in Spraakmakers.

Oplaat vindt het verstandig dat de VVD Aartsen steunt. "Je kunt niet op elke slak zout leggen. Er zitten wel wat foute tweets tussen maar mijn god, hoeveel tweets gaan er per dag wel niet de wereld over?" De oud-politicus ziet in de steun de liberale houding van de VVD terug. "Jongens kom op, niet zeuren en we gaan het wel zien." Hij vindt dat Aartsen moet gaan worden afgerekend op zijn daden als Kamerlid.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet te snel oordelen

Het voormalig Kamerlid hekelt de gretigheid waarmee over politici wordt geoordeeld. Met een verwijzing naar de veelbesproken relatiebreuk van D66-leider Alexander Pechtold en het onlangs opgestapte Kamerlid Han ten Broeke (die het Kamerlidmaatschap neerlegde na publicaties over zijn relatie met een medewerker, red.) roept Oplaat op tot terughoudendheid. "Er wordt altijd van alles gezegd maar je bent er niet bij geweest. Je weet vaak niet wat er precies gebeurd is."

Quote

Een slechte foto is iets anders dan een racistische tweet

Jos Akkermans

In het geval van Aartsen denkt Oplaat niet dat zijn installatie als Kamerlid kan worden voorkomen. "Deze man wordt gewoon benoemd en volgens het kiesrecht kun je niet eens om hem heen. De VVD zou hem niet eens kunnen weigeren, al zouden ze dat willen."

Carrièrebreker?

Kan een vroegere tweet een carrière breken? Het is niet voor het eerst dat vroegere uitingen op sociale media mensen belemmeren in hun carrière, zegt loopbaanonderzoeker bij de Vrije Universiteit Jos Akkermans. "Exacte cijfers zijn er niet, maar we zien dat het een toenemend probleem is." Volgens Akkermans worden mensen steeds kwetsbaarder voor misstappen. "We verwachten van jongeren dat ze proactief zijn, dat ze zichtbaar zijn op internet. De vraag is of iemand op zijn achttiende echter alle consequenties kan overzien." Of iemand in de problemen komt door een tweet hangt volgens Akkermans bovendien af van het karakter van de tweet. "Een slechte foto is iets anders dan een racistische tweet."

Wees verstandig!

Jongeren kunnen toekomstige problemen voorkomen door online een goed beeld van zichzelf neer te zetten, zegt Léon Keemer. Hij is oprichter van Lifebrander, een bureau dat mensen adviseert hoe ze zich online moeten presenteren. "Zowel in het echte leven als online moet je de beste versie van jezelf neerzetten." Zijn tip: denk na over wat je post, wees verstandig en sta er bij stil wie wat te lezen krijgt. "Op straat vertel je een wildvreemde ook niet alles."

Ster advertentie
Ster advertentie