Achtergrond
AVROTROS

Hond kan 'ruiken' of iemand kanker heeft

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hond kan 'ruiken' of iemand kanker heeft

Een bijzonder verhaal in het televisieprogramma Hello Goodbye. Kevin Fletcher kwam erachter dat hij keelkanker heeft doordat zijn hond signalen gaf dat er iets mis was. Kunnen honden inderdaad kanker 'ruiken'?

Dé hondendeskundige is natuurlijk Martin Gaus, en die heeft zo zijn twijfels bij het verhaal. “Ik weet dat het in het algemeen allemaal aangeleerd wordt. Het kan zijn dat de hond overdreven op de baas reageerde, waarop de baas naar de huisarts is gegaan. Als de huisarts dan zegt: ‘U moet zich laten onderzoeken’. Dan denk je dat de hond het weet, maar dan is het eigenlijk toeval.”

Training

Aanleren is dus volgens Gaus nodig om honden kanker te laten opsporen, want anders is het allemaal maar toevallig. Dat trainen doen ze bij KNGF Geleidehonden, waar ze de dieren darmkanker laten opsporen. Danielle de Jonge, instructeur van deze ‘medische detectiehonden’, legt het uit: “Bij KNGF Geleidehonden leren we honden om darmkanker te ontdekken in ontlastingsmonsters. Dat doen we op basis van beloning en op basis van spel.”

Resultaten positief

Dan rijst de vraag: kan keelkanker - zoals bij Kevin Fletcher in Hello Goodbye - ook worden ontdekt door honden? Bewijs daarvoor ontbreekt, maar toch denkt internist Yvo Smulders van het VUmc dat het wel mogelijk is. “Het is niet bewezen voor deze vorm. Maar voor iedere vorm van kanker die tot nu toe onderzocht is, waren de resultaten positief." Zo herkent de hond bij longkanker een verschil in de adem. "Er is onderzoek gedaan naar uitademingslucht, en de resultaten waren vrij goed. Dus het verbaast mij niets dat de hond rook dat er iets aan de hand was, niet perse keelkanker misschien, maar die hond dacht: ‘Hier klopt iets niet.’”

Hoewel er nog geen hard bewijs is dat honden keelkanker kunnen ontdekken, staat het vast dat de beesten wel een neus hebben die kankersoorten kan ontdekken. We beoordelen de stelling dat honden kanker kunnen ruiken als een feit.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie