Achtergrond
KRO-NCRV

Vakbonden steunen PO in actie: 'We moeten soms bedelen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vakbonden steunen PO in actie: 'We moeten soms bedelen'

Verschillende vakbonden geven aan de oproep van landelijke actie van overheidsinstellingen te willen steunen, dit komt na de oproep van PO in actie vanochtend.

Volgens PO in actie is de werkdruk te hoog en het salaris te laag in de publieke sector. Daarom roepen de leraren van PO in actie vanochtend in een open brief in het Algemeen Dagblad op om als publieke sector op 2 oktober de krachten te bundelen. De politievakbond ACP, de militaire vakbond AFMP en Nu91, vakbond van werknemers in de zorg staan sympathiek tegenover deze oproep.

Vakbonden eensgezind

Zo is volgens Anne-Marie Snels, voorzitter van de AFMP "de onvrede onder defensiepersoneel enorm. Hoogopgeleid personeel loopt weg, omdat er ergens anders in de markt een beter salaris te vinden is." Daarom wil de AFMP op 2 oktober ook een signaal afgeven. "Het is wel kort dag maar we gaan dit intern bespreken", zegt Snels.

Volgens Gerrit van de Kamp, voorzitter van de ACP, is er de afgelopen jaren wel geld bij de politie bijgekomen, maar worden de extra werkzaamheden die de politie moet doen niet financieel gedekt. De ACP wil dan ook steun laten zien op 2 oktober. "Wij staan heel sympathiek tegen dit punt, wij voeren al actie maar de druk wordt alleen maar hoger."

Bedelen

Ook in de zorg is er steun voor de actie, Monique Kempff, voorzitter van Nu91 geeft aan dat solidariteit belangrijk is in de publieke sector: "Met elkaar sta je veel sterker, het is nu echt menens, we moeten soms bedelen voor betere arbeidsvoorwaarden". Er zullen ook mensen uit de zorg aanwezig zijn op 2 oktober om actie te voeren. "het is nu heel erg belangrijk dat het kabinet een sociaal gezicht laat zien."

Ster advertentie
Ster advertentie