Achtergrond
KRO-NCRV

'ING was bewust witwassen aan het faciliteren'

foto: Rens van Tilburg / Spraakmakersfoto: Rens van Tilburg / Spraakmakers
  1. Nieuwschevron right
  2. 'ING was bewust witwassen aan het faciliteren'

Gisteren werd bekend dat het Openbaar Ministerie een schikking van 775 miljoen euro heeft getroffen met ING wegens witwaspraktijken. Rens van Tilburg, directeur van het Sustainable Finance Lab, was vandaag te gast bij Spraakmakers. Hij was "redelijk verbouwereerd" toen hij hoorde wat er gebeurd is bij ING.

"Het verhaal was dat we sinds de financiële crisis onze les hebben geleerd", zegt hij. "De ethiek staat nu voorop. We hebben een bankierseed. Als je dan leest wat voor besluiten er diezelfde periode zijn genomen - over het bezuinigen op de mensen die witwas-operaties in de gaten moeten houden - dan ben je vrij bewust witwassen aan het faciliteren."

Een zieke cultuur

Volgens Van Tilburg is er een systeem dat in de gaten houdt of er verdachte transacties plaatsvinden. Die zou een seintje moeten geven wanneer er "rare landen of rare mensen" aan te pas komen. Van Tilburg: "ING is gewaarschuwd door de DNB, de AFM, toezichthouders en belastingdienst. Zelfs andere banken hebben tegen ING gezegd: wat is er aan de hand bij jullie? Als je zoveel signalen krijgt en er niks mee doet, dat toont toch een cultuur die vrij ziek is. Ergens binnen ING zijn er mensen die bij dit soort signalen denken: interessant, maar ik doe er lekker niks mee." Deze kwestie is volgens de directeur dus een bewuste keuze geweest.

Ster advertentie
Ster advertentie