Achtergrond
NOS

Tienduizenden Duitsers bij concert tegen rechtsradicalen

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tienduizenden Duitsers bij concert tegen rechtsradicalen

#Wirsindmehr was gisteren overal te zien op protestbordjes in de Oost-Duitse stad Chemnitz. Tienduizenden mensen kwamen samen in de stad voor een concert waar ze hun onvrede uitten over de demonstraties van neonazi's, rechts-populistische groeperingen en andere tegenstanders van het Duitse vluchtelingenbeleid.

Tienduizenden Duitsers bij concert tegen rechtsradicalen

Journalist Anke Plättner was ook bij het concert. In Met het Oog op Morgen vertelde ze dat het veel drukker was geworden dan de organisatoren van het concert vooraf hadden gedacht. "Voor het begin van het concert waren er al vijftigduizend mensen en je merkte dat er alleen maar meer mensen bijkwamen." Uiteindelijk kwamen er meer dan vijfenzestigduizend mensen op het protestconcert af. Veel meer dan de twintigduizend die de organisatie verwachtte.

Onrust

Het is de afgelopen tijd onrustig in Chemnitz in het oosten van Duitsland. Aanleiding daarvoor is de dood van een Duitser die waarschijnlijk door een migrant is doodgestoken. Twee verdachten, een Syriër en een Irakees, zitten daarvoor vast. In de dagen na de dood, gingen verschillende groepen de straat op in Chemnitz om hun onvrede te uiten over het Duitse vluchtelingen beleid. Ook neonazi’s demonstreerden mee.

Artiesten zoals Die Toten Hosen, Kraftklub en de rappers Marterie & Casper traden op voor de grote menigte. In het publiek waren volgens Plättner veel mensen van buiten Chemnitz. "Ik heb met mensen gesproken uit Berlijn, maar ook Hannover en het zuiden van Duitsland. Hoewel het op een doordeweekse dag was, kwamen er toch veel mensen op af." De demonstranten vinden het belangrijk om te laten zien dat ook zij zich goed kunnen organiseren. "Ze wilden laten zien dat de rechts-radicalen niet zomaar de macht op de straat konden overnemen. Daar gaat het nu om."

Grote zorgen

In de eerdere demonstraties vlak na de dood van de Duitse man deden ook veel mensen mee die zich niet omschreven als rechtsradicaal, maar zich wel zorgen maakten over het Duitse vluchtelingenbeleid. "De discussie die nu gaande is in Duitsland is of deze mensen wel moeten mee doen in een demonstratie met neonazi’s of dat ze dat in geen geval mogen doen", zegt Plättner. De minister-president van Deelstaat Saksen, waar Chemnitz onder valt, is donderdag al naar de stad geweest om te praten met bezorgde inwoners. En er komt nog meer op gang.

Na hits als Tagen wie Diesen en Schüsse in die Luft gingen alle concertgangers weer naar huis. "De sfeer was heel rustig. Er waren ook mensen die uit hun ramen naar het concert keken", besluit Plättner . De politie spreekt achteraf ook van een avond zonder echt incidenten.

Ster advertentie
Ster advertentie