Achtergrond
EO

CU Amersfoort: 'Stop met valse hoop geven aan Lili en Howick'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CU Amersfoort: 'Stop met valse hoop geven aan Lili en Howick'

De in Nederland opgegroeide Armeense kinderen Lili en Howick zijn ondergedoken, zo werd vandaag duidelijk. In opdracht van hun moeder zijn ze op een veilige plek ondergebracht. Volgens Simone Kennedy, fractievoorzitter van de ChristenUnie in Amersfoort, is het tijd om te stoppen de kinderen valse hoop te geven. Een gesprek hierover in Dit is de Dag.

De fractievoorzitter van de ChristenUnie in Amersfoort vindt dat het verzet tegen de uitzetting van de kinderen gestaakt moet worden. "Je moet je verzetten tot bijna het einde, en dat is nu. Op een gegeven moment moet je ophouden met het bieden van valse hoop en moet je concrete stappen zetten naar een toekomst die niet beter is, maar misschien wel het optimale."

Onderduiken

Kennedy kreeg op een gegeven moment een whatsapp-berichtje van iemand waarin werd aangeboden om de kinderen te helpen onderduiken. "Daar heb ik tegen geadviseerd. Want ik dacht: dan blijf je opgejaagd wild. Het is nu uiteindelijk wel gebeurd, maar daarmee komt geen einde aan de onzekerheid."

Illegaal leven is volgens Kennedy iets wat in principe gewoon kan in Nederland. "Als kind kan je gratis onderwijs krijgen tot je 18e. Daarna is het voorbij en wacht het zwart werken. Dat is een leven dat veel mensen nog prefereren boven een terugkeer naar het land van herkomst."

Einde procedure

In Amersfoort, waar de kinderen vandaan komen, leeft het heel erg, zegt Kennedy. "Je bent persoonlijk betrokken, bouwt een relatie op, ziet wat de onzekerheid de afgelopen periode met hen heeft gedaan en weet dat het alleen maar erger wordt als ze uitgezet worden naar Armenië en daar een onzekere toekomst tegemoet gaan."

Toch ziet Kennedy geen verdere mogelijkheden meer voor de Armeense kinderen. "Geen enkel persoon binnen de ChristenUnie wil de levens van Lili en Howick vernietigen en ik hoop ook nog steeds dat de staatssecretaris alsnog zegt dat ze mogen blijven. Maar we zijn nu wel aan het einde van de procedure gekomen, 8 september moeten ze worden uitgezet. Het is daarom nu beter om de strijd te staken en je voor te bereiden op een toekomst in het land van herkomst. Ik roep de vrijwilligers op om dan om ze heen te blijven staan."

Simone Kennedy (CU): 'Stop met Lili en Howick vals hoop te geven'

Ster advertentie
Ster advertentie