Achtergrond
EO

FNV: 'Payrolling is hét fenomeen geworden in de omroepwereld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV: 'Payrolling is hét fenomeen geworden in de omroepwereld'

"De payrollconstructie leidt tot een tweedeling op de werkvloer." Dat stellen de FNV en NVJ woensdag. De twee vakbonden hebben een jaar onderzoek gedaan naar payrolling bij regionale omroepen. Verslaggevers en journalisten zouden structureel worden onderbetaald en nauwelijks meer dan het minimumloon verdienen. In Dit is de Dag geeft Lisa Blaas, FNV-bestuurder Handhaving en Naleving, tekst en uitleg.

"De payrollconstructie houdt in dat een medewerker niet in dienst komt bij de omroep, maar bij een payrollbedrijf", legt Lisa Blaas uit. "Het payrollbedrijf wordt formeel de werkgever, maar de omroep stuurt de journalisten aan."

Volgens de nieuwe omroep-cao hebben payrollers het recht op hetzelfde loon als werknemers die in dezelfde of gelijkwaardige functie in dienst zijn van de werkgever. "Maar ze staan niet geheel gelijk", zegt Blaas. "In de praktijk verdienen ze gemiddeld 40 procent minder. Ze bouwen nauwelijks pensioen op en krijgen minder vakantiedagen. Ook zien we dat commissie- en werkgeverskosten worden ingehouden op het loon van de payrollmedewerkers, waardoor ze uiteindelijk de helft overhouden van wat ze denken te verdienen."

Piekmomenten

Net als bij de meeste regionale omroepen, werken er bij AT5 en NH Nieuws veel mensen via de payrollconstructie. Directeur Paul van Gessel vertelt waarom hij genoodzaakt is gebruik te maken van deze constructie. "Een mediabedrijf moet een zekere mate van flexibiliteit hebben", stelt directeur Paul van Gessel. "We hebben bijvoorbeeld te maken met piekmomenten. In de zomer zijn er meer freelancers nodig, omdat vaste werknemers dan op vakantie zijn."

Flexibele schil

30 procent van het personeel bij AT5 en NH Nieuws is zzp’er of payroller. De overige 70 procent is in vaste dienst. Die flexibele schil heb je volgens Van Gessel nodig als je een mediabedrijf gezond wil houden. "Je moet ervoor zorgen dat jonge mensen kunnen blijven arriveren en kunnen doorstromen. Anders zit je naar verloop van tijd met een vergrijst en verouderd personeelsbestand. En dat wil je niet."

Zzp’er of payroller

Van Gessel zegt geen voorkeur te hebben voor het een of het ander. "Al onze freelancers krijgen de keuze. Maar als zzp’er moet je wel meerdere opdrachtgevers hebben, anders ben je een ‘schijnwerknemer’ en krijg je problemen met de belastingdienst." Payrollers zijn bij AT5 en NH Nieuws niet fulltime aan het werk. "Net als zzp’ers werken ze bij ons maximaal 2 dagen. Het moeten echt freelancers blijven. Mensen die gaten dicht lopen."

FNV en NVJ willen af van payrolling

Ster advertentie
Ster advertentie