Achtergrond

Stand.nl: Moet je teruggekeerde jihadgangers langer opsluiten?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stand.nl: Moet je teruggekeerde jihadgangers langer opsluiten?

[KRO-NCRV] Jihadgangers die zijn teruggekeerd naar Nederland moeten dertig dagen langer in voorarrest kunnen blijven. Dat wil minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. Op dit moment kunnen terrorismeverdachten alleen langer dan twintig dagen worden vastgehouden als er sterke verdenkingen zijn.

De stelling in Stand.nl: Jihadverdachten zonder afdoende bewijs langer vasthouden zet onze rechtsstaat op de helling. 33 procent van de stemmers is het eens, 67 procent is het oneens met de stelling.

Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie diende samen met Diederik Samsom van de PvdA een motie in waarop het nieuwe wetsvoorstel van Van der Steur is gebaseerd. Hij vindt dat de rechterlijke macht meer handvatten nodig heeft om jihadverdachten langer vast te houden. "Dat kan zonder dat we onze rechtstaat uithollen."

Het Openbaar Ministerie zegt meer tijd nodig te hebben om bewijs te verzamelen. Forensisch onderzoek duurt lang, onder meer vanwege versleutelde communicatieapparatuur waarmee jihadisten communiceren. Daarnaast neemt het vertalen van buitenlandse geschriften veel tijd in beslag. Nederland telt ongeveer 260 strijders in Irak of Syrië. Voor zover we weten zijn zo’n veertig jihadisten teruggekeerd. De minister wil dat het OM een verdachte na twintig dagen nog dertig dagen extra vast kan houden.

Neefje van 15

Volgens André Seebregts, strafrechtadvocaat van meerdere jihadverdachten, is zo'n wet zinloos. Hij zegt dat de rechter op dit moment het voorarrest al kan verlengen als hij of zij daar zwaarwegende redenen voor heeft. "In veel gevallen gebeurt dat ook. Deze maatregel leidt enkel tot het verlagen van de lat voor dat wat je tot een terreurverdachte maakt. Stel dat mijn 15-jarige neefje een paar keer, uit nieuwsgierigheid, de glossy van IS bekijkt, dan kan hij al twintig dagen op de zwaarbeveiligde terrorismeafdeling terecht komen. Dat moet je niet willen."

Segers denkt dat het zo'n vaart niet zal lopen. "Het voorbeeld van het 15-jarige neefje is ridicuul. Het is volstrekt onduidelijk wat teruggekeerde Syriëgangers hebben gedaan in Syrië. Het OM heeft echt langer de tijd nodig om het bewijs te verzamelen. Een aanslag zoals in Nice mag in Nederland niet gebeuren."

Kijk hier Stand.nl van vrijdag 26 augustus terug

Ster advertentie
Ster advertentie