Achtergrond

Muskusrat, moet je ook eens proberen, lekker!

foto: Foto: Still van Youtubefoto: Foto: Still van Youtube
  1. Nieuwschevron right
  2. Muskusrat, moet je ook eens proberen, lekker!

[EO] Ze was de veertig al ruim gepasseerd toen ze besloot jager te worden. Ellen Mookhoek was al langer bezig met het plukken van wilden planten, bessen en ‘onkruid’ toen een vriend haar vroeg een emmer muskusratten klaar te maken.

"Muskusratten zijn eigenlijk gewoon kleine bevers, ongelooflijk schattige beestjes," vertelt Mookhoek, die besloot te onderzoeken wat het met haar doet om op de diertjes te jagen, ze klaar te maken en op te eten. De jaagster beschrijft de emoties die de eerste keer door haar heen gingen: walging, vertedering, nieuwsgierigheid, verwondering…

Velletje eraf stropen

"Het moeilijkst vond ik het moment dat je het velletje van de rat eraf moet stropen, en het afknippen van de pootjes... Maar toen ik daar doorheen was, werd het eigenlijk heel mooi. Als je ziet dat zo'n beestje, klein als hij is, een hartje heeft, een maagje, darmpjes compleet met kleine poepjes erin... Ik voelde een soort ontroering." Volgens de jaagster is muskusrat erg lekker, vooral in combinatie met een glas rode wijn.

Mookhoek noemt zich met een knipoog jager/verzamelaar. De meest kritische reacties krijgt ze vooral van stadsbewoners "die er ondertussen geen moeite mee hebben vlees bij de kiloknaller te halen", constateert ze met relativering. "Vegetarische vrienden hebben er vaak beter over nagedacht en snappen het vaak wel. Maar veel mensen in de stad leven gewoon op te grote afstand van de natuur."

Ellen Mookhoek was donderdagavond te gast bij Langs de Lijn en Omstreken op NPO Radio 1

Recept voor een pittig ree-hapje

800 gram ree-vlees in blokjes van 2 cm; 4 rode uien, grof snipperen; 2 duimen gember, zeer fijn; 3 tenen knoflook, zeer fijn; 2 rode pepertjes, zeer fijn; 2 bos koriander, fijn hakken; 1 eetlepel 5-spice; 5 eetlepels sojasaus; 5 eetlepels balsamico; 2 blikjes ananas, in blokjes; wat wit brood

Bereiding: In hete olie, het vlees met de 5-spice en wat zout snel aanbraden, eruit scheppen en apart zetten. Dan – ui, pepertjes, gember, knoflook- bakken.Blussen met sojasaus, de ananas met 5 eetlepels sap en 5 eetlepel balsamico. Gaar laten worden.Ananas toevoegen. Proeven op zout/zoet/zuur aanvullen en vooral, vocht verdampen! Ree-vlees toevoegen. Doorwarmen en de koriander toevoegen. Serveren in kleine bakjes met een vorkje.

Dit recept is eerder gepubliceerd op de site van Ellen Mookhoek. Daar is ook informatie te vinden over workshops die Ellen Mookhoek geeft over jagen en verzamelen in de natuur.

Ster advertentie
Ster advertentie