Achtergrond
EO

Moet het afstaan van dna in grote zaken verplicht worden?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet het afstaan van dna in grote zaken verplicht worden?

Een doorbraak in het onderzoek naar de moord op Nicky Verstappen. Een dna-match gaf de doorslag. Dat roept de vraag op of het afstaan van dna in sommige gevallen verplicht zou moeten worden. Iets wat Minister Grapperhaus van Justitie het overwegen waard vindt. Een gesprek hierover in Dit is de Dag.

Grapperhaus wil de discussie graag aangaan over de vraag of mensen verplicht hun dna af moeten staan bij grote zaken als die van Verstappen, juist omdat we volgens de Minister in deze maatschappij technologische ontwikkelingen hebben die de pijn kunnen verzachten van nabestaanden.

Basisbeginsel rechtstaat

Advocaat Sidney Smeets vraagt zich af of het verplichten een goed idee is. "De pijn verzachten van nabestaanden is altijd een goed streven. De vraag is of je daarvoor een van de basisbeginselen van de rechtstaat weg moet gooien. Het uitgangspunt is nog altijd: iedereen is onschuldig tot het tegendeel bewezen is. En het uitgangspunt van Grapperhaus is dat iedereen schuldig is tenzij je meewerkt aan het onderzoek waaruit blijkt dat je het niet bent."

Forensisch onderzoeker Timme Dankers denkt dat het verplicht moeten afstaan van je dna wel degelijk zou kunnen helpen. "Het versoepelt de opsporing enorm, je komt veel sneller tot een match. Al kan ik mij wel voorstellen dat niet iedereen erom staat te springen, bijvoorbeeld vanwege de privacy."

Dna verplicht afstaan?

Ster advertentie
Ster advertentie