Achtergrond
KRO-NCRV

Advocaat Plasman: 'Vanavond geen Skype met Insiya, dan grote problemen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Advocaat Plasman: 'Vanavond geen Skype met Insiya, dan grote problemen'

De hoogste rechtbank in India heeft bepaald dat de moeder van Insiya drie keer per week met haar dochter mag Skypen. "Dat is nog niet gebeurd, maar ik hoop haar vanavond te spreken", zegt Nadia Rachid in het radioprogramma 1 op 1 op NPO Radio 1, "dan ga ik zeggen: ‘ik hou van je en mama mist je."

Maar zo ver is het nog niet gekomen. Het zal niet de eerste keer zijn dat de vader zich niet aan de afspraken houdt. "Deze meneer is niets te gek", zegt advocaat Peter Plasman over de vader van Insiya. "Als Skypecontact vanavond niet tot stand komt, dan zal dat tot grote problemen leiden in India. Die stap zal hij niet zetten."

Ook stuurt de vader nepnieuws de wereld in om verwarring te zaaien, zeggen Plasman en Rachid. "Ik heb met verbazing gekeken naar de berichtgeving in het Algemeen Dagblad. Daarin stond dat de rechter had besloten dat Insiya bij haar vader mocht blijven. Dat stond niet in het vonnis en had het AD heel makkelijk kunnen verifiëren", zegt Nadia Rachid.

De Roelvinkjes 'wensen moeder Insiya veel sterkte'

Militaire operatie

Het nu vierjarige meisje Insiya verblijft al twee jaar bij haar vader in India. In 2016 heeft de vader, met zeven handlangers, de peuter op een gewelddadige manier ontvoerd en meegenomen. "Dat was een militaire operatie, tot in de puntjes bedacht en uitgevoerd", zeggen advocaat Peter Plasman en zijn cliënte, de moeder van Insiya, Nadia Rachid. Sindsdien wordt er een juridische strijd gevoerd in Nederland en India om het kind terug te halen naar de moeder.

Advocaat Plasman: ‘Vanavond geen Skype met Insiya, dan grote problemen’

Ster advertentie
Ster advertentie