Achtergrond
KRO-NCRV

'Als je mobieltjes verbiedt, doen kinderen het stiekem'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als je mobieltjes verbiedt, doen kinderen het stiekem'

Het nieuwe schooljaar staat voor de deur. In Frankrijk gaat dat gepaard met een grote verandering: mobieltjes op school zijn voortaan bij wet verboden. De nieuwe wet geldt voor basisscholen en middenscholen, waar kinderen tot hun zestiende naartoe gaan. Mobieltjes zijn niet alleen in de klas taboe, maar ook in de gangen en op het schoolplein. Het was een verkiezingsbelofte van Macron, hij wil dat kinderen leren om verantwoord met technologie om te gaan.

In Stand.nl was de stelling: Mobieltjes op school moeten bij wet verboden worden. Aan het woord kwamen leraren en schoolleiders. Allemaal vonden ze dat leerlingen niet de hele les op hun mobiel moesten kijken, alleen over de manier waarop je dat verbiedt, verschilden de meningen. Een wettelijk verbod druist in tegen de regie van schoolleiders zelf, vonden sommigen, anderen vinden dat een landelijk verbod het juist makkelijker maakt.

Een ander geluid kwam van Jordy Klaas (17). Hij is voorzitter van het LAKS, de belangenbehartiger voor scholieren. Hij is tegen een verbod. Wij belden hem nog even om wat langer met hem te praten.

Backup telefoon

"Een leerling heeft ook een eigen verantwoordelijkheid. Een kind moet leren wat de gevolgen zijn als je de hele tijd op je telefoon zit. Als je telefoons verbiedt, dan leer je dat niet. Je ziet al dat oudere kinderen hier beter in zijn dan jongeren kinderen. Leraren in de onderbouw zijn meer bezig met gesprekken over mobieltjes dan in de bovenbouw. Maar het is wel nodig en kinderen hebben er wat aan."

"En hoe wil je een verbod op mobieltjes handhaven?", zegt de voorzitter. "Iedereen weet dat kinderen dingen die niet mogen toch doen, dan doen ze het gewoon stiekem. Ik ken verhalen van scholen die aan het begin van de les alle kinderen hun telefoon in een mand laten doen. Wat je daar zag was dat kinderen daarvoor speciaal een andere mobiel meenamen. En ondertussen hun gewone telefoon bleven gebruiken."

Vroeger was het anders

"Ik vraag me ook af hoe het in Frankrijk straks moet gaan. Hoe wil je ervoor zorgen dat kinderen écht hun telefoons niet gebruiken als ze op school zijn? Wil je camera’s gaan ophangen? Politie op school? Het is echt niet altijd verkeerd om op school je telefoon te gebruiken. Ik zoek best vaak de vertaling van woorden op. En we hebben op school een systeem waarmee leraren quizjes over de lesstof kunnen maken, die we dan op onze telefoon maken. Op een groot scherm zie je dan de uitslagen, zo wordt het een soort spelletje waar we ook van leren."

Klaas vervolgt: "En stel dat je hond ziek is, dan wil je daar in de pauze met je moeder over appen. Je wilt gewoon bereikbaar zijn. Ik weet dat dat vroeger anders was en dat het toen ook ging, maar dit is nu wel gewoon de tijd waarin we leven."

Ster advertentie
Ster advertentie