Achtergrond
KRO-NCRV

Er komt eindelijk onderzoek naar de vraag: Hebben jongeren het echt zo zwaar?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Er komt eindelijk onderzoek naar de vraag: Hebben jongeren het echt zo zwaar?

De studiefinanciering die is afgeschaft, weinig vaste contracten en banken die minder hypotheken verstrekken. Het is een greep uit de maatregelen die de jongeren van nu treffen. Het gevoel dat de millennial slechter af is dan bijvoorbeeld de babyboomer, is bijna ingeburgerd. Maar is het nou echt zo dat deze jongeren het veel zwaarder hebben dan voorgaande generaties?

Goed nieuws! Dat gaat Luce van Kempen, voorzitter van de Nationale Jeugdraad in opdracht van de regering onderzoeken als kroonlid van het jongerenplatform van de Sociaal Economische Raad (SER).

Van Kempen: "We willen niet aantonen dat jongeren zielig zijn, wel zien we dat er de afgelopen jaren een hoop aparte maatregelen zijn genomen voor deze groep." Los van elkaar zijn deze maatregelen volgens Van Kampen allemaal te verdedigen, "maar als je het bij elkaar optelt krijg je een “giftige cocktail waarbij alles op de schouders van jongeren terecht komt."

'Economische druk wordt zwaarder'

Dat heeft volgens Van Kempen veel gevolgen. Deze generatie stelt het ouderschap langer uit, woont langer in een studentenhuis en hebben een hogere pensioenlast. "De economische druk op hen wordt veel zwaarder."

Voorzitter van de SER Mariette Hamer merkt bij haar twintigjarige dochter dat de druk hoger is dan in haar eigen tijd. "Mijn dochter zocht een baantje in de zomer voor op haar CV. Ik wilde op mijn vijftiende wel bijverdienen in de zomer, maar ik was echt nog niet bezig met mijn CV." Hamer denkt gevoelsmatig dat de onzekerheid onder jongeren van nu veel groter is. "Daarom is het interessant om eens te onderzoeken wat klopt wat zijn de nieuwe vraagstukken van deze generatie?"

Ster advertentie
Ster advertentie