Achtergrond
EONOS

'Er valt geen discussie te voeren met professionele cabaretiers die een vergiet op hun hoofd zetten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er valt geen discussie te voeren met professionele cabaretiers die een vergiet op hun hoofd zetten'

De Raad van State heeft woensdagmiddag geoordeeld dat het Pastafarisme geen serieuze godsdienst is. In Langs de Lijn En Omstreken reageren Pastafariërs Mienke de Wilde en Michael Afanasyev en cultuurtheoloog Frank Bosman op de uitspraak van de rechter.

"Het is jammer dat wij niet voor vol worden aangezien, zoals andere gevestigde religies", zegt Mienke de Wilde. Ze had een rechtszaak aangespannen omdat de burgemeester van Nijmegen weigerde haar een rijbewijs te verstrekken vanwege de pasfoto's die ze afgaf. Op de foto’s draagt ze namelijk een vergiet op haar hoofd, het heilige symbool van de Kerk van het vliegend Spaghettimonster.

Offers brengen voor geloof

Omdat het Pastafarisme in Nederland niet als officiële religie wordt erkend, wordt ook het vergiet niet als religieus symbool gezien. Daarom mag je niet met het hoofddeksel op je rijbewijs of paspoort staan afgebeeld. Omdat De Wilde zich niet zonder vergiet wil laten fotograferen, moet ze het al twee jaar zonder haar rijbewijs stellen. "Maar voor het geloof moet je offers brengen", zegt de Pastafariër.

Pastafariepriester Michael Afanasyev vindt de uitspraak van de rechter verbazingwekkend. "Ik vind het een schending van de scheiding tussen kerk en staat", stelt hij. "De rechter heeft zich inhoudelijk uitgesproken over de authenticiteit van ons geloof."

Privileges

Cultuurtheoloog Frank Bosman kan zich wel vinden in het oordeel van de rechter. "Niemand kan oordelen over het geloof van een ander, ook niet als het als een grote grap overkomt. Maar niet iedereen die een eigen religie begint, krijgt binnen enkele jaren dezelfde privileges als de godsdiensten die een eeuwenlange geschiedenis hebben en verantwoordelijk zijn voor de opbouw van de menselijke beschaving", zegt Bosman.

Professionele cabaretiers

Volgens de cultuurtheoloog wil de Kerk van het vliegend Spaghettimonster met hun ‘fantasie religie’ vooral laten zien dat andere religies ‘net zo fantasierijk zijn’. "Er valt dan ook geen theologische discussie te voeren met deze professionele cabaretiers die een vergiet op hun hoofd zetten", stelt Bosman. Hij denkt niet dat het Pastafarisme een toekomst heeft. "De grap is op een gegeven moment uitgewerkt en dan gaan mensen een andere hobby zoeken."

Raad van State: 'Pastafarisme is geen serieuze religie'

Ster advertentie
Ster advertentie