Achtergrond
AVROTROS

Alcoholvrij bier is bezig aan een opmars

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alcoholvrij bier is bezig aan een opmars

Het drinken van alcoholvrij is van het 'Buckler-imago' af. Er komen steeds meer 0.0-varianten bij, de smaak ervan wordt beter en ook lijkt het meer geaccepteerd te worden. In het Nationaal Bieronderzoek van dit jaar gaf 45 procent van de bierdrinkers aan af en toe bewust voor bier met minder of geen alcohol te kiezen.

De opmars van alcoholvrij

Volgens de laatste cijfers maakt alcoholvrij bier nu 4 procent uit van de totale bierconsumptie. Dat klinkt als weinig, maar volgens horeca-trendwatcher Lennert Rietveld gaat het wel om een flinke stijging. De toename van consumptie is volgens hem vooral te linken aan de verbeterde smaak en het groeiende aanbod van biermerken met een 0.0 variant. "Het is een acceptabel alternatief als je met de auto bent en toch mee wil drinken."

Terrein te winnen in horeca

In de kroeg is het volgens Rietveld nog niet helemaal vanzelfsprekend dat er alcoholvrij bier wordt gedronken. "Als je kijkt naar de cijfers, dan zie je dat 70 procent van het alcoholvrije bier in de retail wordt verkocht en 30 procent in de horeca. Een handjevol horeca-gelegenheden is deze zomer voor het eerst begonnen met het tappen van alcoholvrij bier. Daar valt dus nog terrein te winnen."

En hoe zit met die andere populaire drank: wijn? "Voor wijn zie je inmiddels ook alcoholvrije varianten, maar daarvan is het lastiger om de smaak lekker te krijgen zonder alcohol. Het wordt dan een soort druivensap."

De opmars van alcoholvrij

'Alcoholvrij is niet per definitie gezond'

Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam, juicht de trend van alcoholvrij consumeren toe. "Dat steeds meer mensen kiezen voor een alcoholvrije variant, betekent dat mensen bewust zijn van de gevaren van alcohol en dat ze daar goede alternatieven voor weten te vinden."

Toch waarschuwt hij wel voor de keerzijde van alcoholvrij. "Sommige varianten bevatten heel veel suiker. Als je dan zes blikjes alcoholvrije Radler op een avond drinkt, word je alsnog dik. Het klinkt misschien saai, maar als je écht gezond bezig wilt zijn, kan je het beste gewoon water drinken."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie