Achtergrond

Derde opvanglocatie Maastricht alleen indien noodzakelijk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Derde opvanglocatie Maastricht alleen indien noodzakelijk

Maastricht vangt op dit moment 650 mensen op in twee asielzoekerscentra. Er is een vergunning aangevraagd voor een derde locatie. Of deze in gebruik wordt genomen, hangt volgens burgemeester Penn – te Strake af van de noodzaak. De instroom van vluchtelingen is nu veel lager dan vorig jaar. “Zo’n vergunning verschaf je alleen als het maatschappelijk nuttig en noodzakelijk is”, zegt de burgemeester in De Ochtend op NPO Radio 1. “Als het niet nodig is, gaat hij niet open.”

Penn – te Strake is behalve burgemeester ook voorzitter van de Vereniging Limburgse gemeenten. Ook provinciebreed stelt men de vraag hoe nodig nieuwe locaties voor vluchtelingenopvang nog zijn. “We wachten de ontwikkelingen af.”

De al bestaande asielzoekerscentra in Maastricht kwamen er na een besluit van het College, gesteund door de gemeenteraad. De bevolking is daarin niet gehoord. “Je hebt de plicht om vluchtelingen op te vangen. Dan kun je niet wachten tot er totale overeenstemming is in de wijken waar de centra kunnen komen”, zegt Annemarie Penn – te Strake. “Inwoners van Maastricht gaan er niet over of er een opvang komt, wel over hóé het er komt.”

De daadkracht van de burgemeester en het college leverde nogal wat protesten op onder de inwoners, zoals in de reportage te horen. Annemarie Penn - te Strake: “Tachtig procent van de mensen in een wijk vindt het prima, twintig procent komt in verzet.”

In het begin van de vluchtelingencrisis miste de burgemeester ondersteuning en leiderschap van de regering: “Er werd niet gezegd: wij hebben met z’n allen een klus te klaren hier in Nederland, we rekenen op uw steun en staan achter u. Het kwam neer op die ene burgemeester hier en daar. Dan sta je best alleen als gemeente.”

Bekijk hier het gesprek met burgemeester Annemarie Penn – te Strake

Ster advertentie
Ster advertentie