appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Twee op de vijf sterrenrestaurants hebben hygiëne niet op orde

pexels.com
dinsdag 23 augustus 2016 | KRO-NCRV | Redactie De Ochtend

Twee op de vijf Nederlandse sterrenrestaurants zijn sinds 2012 op de vingers getikt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De voornaamste klachten zijn ongedierte in de keuken, het onzorgvuldig opslaan van producten en vieze keukens. Dit blijkt uit onderzoek van de redactie datajournalistiek van de KRO-NCRV, vertelt datajournalist Jerry Vermanen in De Ochtend op NPO Radio 1.

Nederland kent 106 sterrenrestaurants die beoordeeld zijn met een Michelin-notering. Sinds 2012 zijn er 79 restaurants gekeurd, waarvan 31 restaurants een officiële waarschuwing hebben gekregen. Vermanen heeft via een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid Bestuur) de keuringsgegevens ingezien. 

Aangevreten door muizen

Een aantal misstanden die Vermanen aantrof in de gegevens van de NVWA waren vieze keukens, vuil op de grond, een magazijn vol voedselresten, schimmel in een ijsblokjesmachine en kippenbouillon die over de datum was. Vermanen: “Bij een restaurant was het zuurdesem brood aangevreten door muizen en daarom niet meer bruikbaar voor menselijke consumptie. Je mag er vanuit gaan dat de kok dit ziet voordat hij het serveert, maar zeker weten als consument doe je dat niet.”

De inspecteurs van de NVWA komen onverwacht langs en controleren op een aantal zaken: of de ondernemer genoeg weet over de producten, hoe hij de producten toepast, of dit intern gecontroleerd wordt en of er netjes geregistreerd wordt op houdbaarheidsdata. Verder wordt een checklist afgewerkt en worden er monsters afgenomen van het voedsel. 

Babs van der Staak, van de Consumentenbond pleit er voor dat de inspectierapporten openbaar worden. “Het is absurd dat de inspecteur weet hoe het met de hygiëne in een restaurant gesteld staat en jij als consument geen idee hebt.”  

'Kleurcodes moeten blijven'

Er ligt een wetsvoorstel die het makkelijker moet maken deze gegevens openbaar te maken en deze wordt 12 september door de Kamer behandeld. Volgens Van der Staak gaat het heel traag: “Het moet veel makkelijk kunnen. 98% van de consumenten geeft aan dat ze deze informatie graag zouden willen hebben. Bovendien kan het een stimulans zijn voor bedrijven om schoner te gaan werken.”

Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil dat er over iedere horecagelegenheid een samenvatting komt over de staat van de hygiëne. Daarmee zou de kleurcodering die er nu gehanteerd wordt afgeschaft worden. Van der Staak: “Het afschaffen van de kleurcodering vind ik zorgelijk. Hiermee kan de consument in een oogopslag zien hoe een restaurant er voor staat. Groen is in orde, oranje is niet in orde en bij rood is het echt fout. De consument zit er niet op te wachten om een samenvatting te lezen voordat ze naar een restaurant gaan.”

Kijk hier naar het gesprek met Jerry Vermanen en Babs van der Staak op NPO Radio 1:


Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1