Achtergrond
NTRVPRO

De NTR Podcastprijs 2018 - Deze twee podcasts moet je vandaag horen

foto: NTRfoto: NTR
  1. Nieuwschevron right
  2. De NTR Podcastprijs 2018 - Deze twee podcasts moet je vandaag horen

Vanavond zijn twee genomineerden van de NTR Podcastprijs 2018 in RadioDoc te horen. Uit een recordaantal van 45 inzendingen zijn twaalf kanshebbers geselecteerd die kans maken op de aanmoedigingsprijs voor jonge podcastmakers. De prijs zal op 2 september worden uitgereikt.

Dit jaar zijn er vier genomineerden uit Vlaanderen en acht uit Nederland. Opvallend is het aantal onderzoeksjournalistieke podcasts, zoals over de bitcoin en privacy. Ook tonen de inzendingen de maatschappelijke betrokkenheid van de makers, met thema's als eenzaamheid onder ouderen, het sociaal kredietsysteem in China en de export van tweedehands kleding.

Een onafhankelijke vakjury bepaalt welke van de nominaties de eerste en tweede prijs in de wacht slepen. Naast deze prijzen, is er ook dit jaar weer een Publieksprijs. Het programma dat op Facebook de meeste likes krijgt, ontvangt eveneens op 2 september deze onderscheiding.
Vorige week waren de eerste drie genomineerden te horen. Die luister je hier terug. Vanavond hoor je om 21:00 uur op NPO Radio 1 de volgende podcasts:

Podcast 4: De bitcoin of Wie betaalt de cryptorekening?

Gemaakt door Thijs van Dorssen (Reporter Podcast)
Cybercriminelen lopen voorop in het gebruik van de nieuwste technologie. Zo blijven ze immers uit handen van de politie. Eén van die nieuwe technologieën is de bitcoin en andere cryptovaluta. Terwijl de traditionele media zich storten op de beurskoersen van de digitale munt duikt Thijs van Dorssen diep in de schaduwwereld die de bitcoin met zich meebrengt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Podcast 5: Gamegirl

Gemaakt door Cato Beljaars (opleiding radio)
In de nabije toekomst introduceert China een sociaal kredietsysteem waarbij inwoners punten krijgen op basis van hun gedrag. Drie keer het rode stoplicht genegeerd? Webcams registreren het en voor je het weet sta je op een zwarte lijst. Zou zoiets bij ons ook kunnen gebeuren? Een toekomst vol sancties en zonder privacy?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De volgende afleveringen van de NTR Podcastprijs zijn te horen op de zondagen 12 augustus, 19 augustus en 26 augustus om 21:00 uur op NPO Radio 1.
Alvast alle genomineerden beluisteren? Dat kan op Soundcloud en op de Facebookpagina van de NTR Podcastprijs. Meer informatie over de NTR Podcastprijs vind je hier.
Ster advertentie
Ster advertentie