Achtergrond

'Tien miljoen extra nodig om hervorming vmbo te laten slagen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Tien miljoen extra nodig om hervorming vmbo te laten slagen'

[KRO-NCRV] “Er moet tien miljoen euro bij om de hervorming in het vmbo-onderwijs te laten slagen.” Dat zegt Jan van Nierop, voorzitter Stichting Platforms VMBO in het programma De Ochtend op NPO Radio 1. Vanaf vandaag gaan de leerlingen uit de regio Midden-Nederland weer naar school en dat betekent dat het schooljaar er voor vmbo-leerlingen vanaf vandaag anders uitziet. Derdejaars in het vmbo kunnen niet meer kiezen uit 33 programma’s, maar uit tien profielen.

Van Nierop is bezorgd dat er te weinig geld is om met name de vakken waar techniek nodig is op niveau te faciliteren. “Het is onvoorstelbaar dat we gigantische veranderingen laten plaatsvinden met weinig extra geld."

Hervormingen zijn nodig

De hervormingen in het onderwijs zijn volgens Van Nierop nodig omdat het vmbo te specialistisch is geworden. “Dankzij de tien profielen worden scholieren niet alleen beter voorbereid op een vervolgopleiding, maar krijgen ze ook een jaar langer de tijd om een definitieve keuze te maken voor een vak”, aldus Van Nierop.

Een voorbeeld van zo’n profiel is ‘horeca, bakkerij en recreatie’. In het verleden maakten leerlingen de keuze voor bakker óf horeca, maar wie nu wil leren bakken, krijgt dus ook te maken met horeca en recreatie. Bovendien krijgen leerlingen vanaf dit schooljaar ook de mogelijkheid om te leren werken met nieuwe (duurzame) materialen, want tot nu toe waren dergelijke materialen nog amper verwerkt in de lesprogramma’s.

Aanbod per regio

Ruim 80 procent van de vmbo-scholen heeft de veranderingen doorgevoerd. De rest volgt een jaar later, omdat ze nog niet klaar zijn voor deze metamorfose. Het aanbod van profielen kan per school verschillen. Dat beperkte aanbod geldt ook voor de keuzevakken. Zo kan een school in de buurt van de kust bijvoorbeeld een keuzevak als ‘scheepsconstructie- en ontwerp’ aanbieden, maar staat de school op een locatie waar toerisme belangrijk is dan ligt een keuzevak als ‘gastheerschap’ meer voor de hand. Van Nierop: “Op deze manier sluiten de vakken beter aan bij de beroepen die van belang zijn in de regio. Veel jongen komen uiteindelijk in dezelfde regio te werken.”

Ton de Groot is directeur van het Teylingen College, een technische vmbo-school in Voorhout, waar alvast werd proefgedraaid met het vmbo nieuwe stijl. Luister hier naar zijn bevindingen.

Ster advertentie
Ster advertentie