Achtergrond
EONOS

Oester terug in de Noordzee

foto: Evert Jan Daniëls, ANPfoto: Evert Jan Daniëls, ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oester terug in de Noordzee

De oesters die begin mei in de Noordzee zijn uitgezet doen het goed. Dat vertelde projectleider Emilie Reuchlin-Hugenholtz van het Wereld Natuur Fonds (WNF) in Langs de lijn en Omstreken. Ze leven nog steeds, zijn gegroeid en er zijn zelfs nakomelingen. ‘We hebben staan gillen van blijdschap’, zegt Reuchlin over de eerste onderzoeksresultaten.



Tot het begin van de 20ste eeuw was er een gebied ter grootte van Israël aan oesterbanken in de Noordzee te vinden, maar nagenoeg alles is opgevist. Het WNF ziet de oester graag terugkomen in Nederlandse wateren en zette daarom twee maanden geleden 80.000 oesters uit. Volgens het WNF zijn oesters goed voor de biodiversiteit, waterkwaliteit en visproductie. De herintrede van de oester heeft hopelijk een positief effect op de bodem van de zee, die sterk verarmd is.

Oester terug de Noordzee in



De oesters zijn niet per se bedoeld voor consumptie. "Je kunt erover nadenken, maar de populatie moet eerst aanzienlijk hersteld zijn, te snel exploiteren is een veelgemaakte fout", aldus Reuchlin-Hugenholtz.
Ster advertentie
Ster advertentie