Achtergrond

Komt Fred Ros binnenkort vrij?

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Komt Fred Ros binnenkort vrij?

[KRO-NCRV] Komt de kroongetuige in het Passageproces mogelijk vrij? Eind komende week doet het gerechtshof een uitspraak over de vrijlating van Fred Ross. Hij bediende het OM van belangrijke informatie in het proces dat gaat over de zeven liquidaties die zich tussen 1993 en 2006 afspeelden in de Amsterdamse onderwereld.

Eerdere getuigen zoals Dino S. en Ali. A, de grote vissen in het proces, werden vrijgesproken. Maar het OM ging in 2013 in hoger beroep en probeert nu middels Fred Ros alsnog Dino S. en Ali A. en nu ook Willem Holleeder achter slot en grendel te krijgen.

Tegen de tijd dat de uitspraak over Fred Ros wordt verwacht, is het ook precies tien jaar geleden sinds de officiƫle wetswijziging met betrekking tot kroongetuigen. Daarvan is het Passageproces het belangrijkste. Het is in feite het eerste grote proces waarin kroongetuigen worden gebruikt.

Met kleine vissen grote vissen pakken

Het gebruik van kroongetuigen is discutabel. Het idee dat je met kleine vissen grotere vissen pakt in ruil voor strafvermindering lijkt simpel, maar volgens Jan Crijns, hoogleraar strafprocesrecht aan de Universiteit van Leiden blijft het OM tegen meerdere dingen aanlopen als het om kroongetuigen gaat. Zo kan een kroongetuige onderhandelen met justitie.

Crijns: "Op zich is daar niets op tegen, maar de betrouwbaarheid van hun verklaringen moeten wel getoetst worden." Het gaat er volgens hem om dat precies gekeken wordt naar de bron van het bewijsmateriaal. Komt die uit de mond van de kroongetuige of is die verkregen uit eigen waarneming of kennisvergaring?

De commissie-Van Traa sprak zich al eerder uit dat kroongetuige geen volledige immuniteit moeten krijgen. Een eerdere kroongetuige, Peter la S., kwam al na acht jaar vrij omdat hij in 2006 besloot belastende informatie te geven aan justitie. In ruil daarvoor kreeg hij strafvermindering.

Ster advertentie
Ster advertentie