Achtergrond
KRO-NCRV

Waar komt het vredesakkoord tussen Eritrea en Ethiopië opeens vandaan?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar komt het vredesakkoord tussen Eritrea en Ethiopië opeens vandaan?

Groot nieuws deze week. De leiders van Ethiopië en Eritrea hebben na twintig jaar conflict een vredesakkoord getekend. Een ‘gemeenschappelijke verklaring van vrede en vriendschap’ wordt het genoemd. Behalve goed nieuws was het ook onverwacht nieuws. Waar komt dit vredesakkoord opeens vandaan? Volgens onderzoeksjournalist Sanne Terlingen is het op z’n zachtst gezegd opvallend. Misschien zelfs verdacht.

Terlingen vind het fantastisch dat er een vredesakkoord is getekend, maar wordt er wantrouwig van dat het uit de lucht kwam vallen. "In Nederlandse media wordt het geweten aan de frisse wind van de nieuwe machthebber van Ethiopië, die inderdaad allerlei maatregelen neemt die goed zijn voor de mensenrechten", zegt Terlingen in Spraakmakers.

Het conflict

Tussen 1998 en 2000 was er tussen de twee landen een oorlog die tienduizenden mensen het leven kostte. Het ging hier voornamelijk om een grensconflict, om de plaats Badme. Nu gaan de twee landen lijnvluchten tussen de hoofdsteden hervatten, de ambassades in elkaars landen heropenen en wordt het telefoonverkeer tussen beide landen hersteld.

Vluchtelingendeal?

Terlingen vermoedt dat er politieke beweegredenen zijn. "Ik spreek op de achtergrond ook met organisaties die bijvoorbeeld laten vallen dat ze vermoeden dat er misschien sprake is van een vluchtelingendeal. Op het moment dat er geen eeuwig durende dienstplicht is in Eritrea, kunnen we misschien al die vluchtelingen uit Eritrea wel gaan terugsturen... Die kijken daarnaar: is er misschien een ‘push’ geweest van uit het westen zodat we die vluchtelingen terug kunnen sturen of daar kunnen houden?"

Een nieuwe vijand

"Ik wil weten wat erachter zit en wat dat verder teweeg brengt", vervolgt Terlingen. "Wat ik ook mee krijg is dat de problemen met het dictatoriale regime van Eritrea niet meteen zijn opgelost. Ik hoor nu ook vanuit de Eritrese oppositie dat het regime op zoek is naar een nieuwe vijand. En dat er allemaal aanvallen zijn op oppositieleden in Ethiopië en Israël. In Nederland is nog niets gebeurd, maar wordt ook al onderling gewaarschuwd."

Ster advertentie
Ster advertentie