Achtergrond
KRO-NCRV

Het schrappen van 85 banen bij RTL is een 'sign of the times'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het schrappen van 85 banen bij RTL is een 'sign of the times'

Bij RTL worden 85 mensen ontslagen. Bij de journalistieke programma’s hoeft niemand weg. Er worden vooral managementfuncties geschrapt. Forumleden Angela de Jong (AD) en Wouter de Winther (De Telegraaf) zijn daarover niet verbaasd. Wouter noemt het een ‘sign of the times’. Ook bij de Telegraaf zijn onlangs ontslagen gevallen, bij het AD eveneens en de NPO is nu aan het bezuinigen. De opbrengsten van advertenties lopen voor alle media terug.

RTL wil nu meer aandacht aan online-activiteiten gaan geven. Logisch, vindt De Jong. Maar het verbaast haar wel dat het bedrijf niet meer zegt over de strategie die het met televisieprogramma’s wil gaan maken. Met bijvoorbeeld Twan Huys, Art Rooijakkers en Paul de Leeuw zijn zwaargewichten van de NPO aangetrokken. De Jong had daarom een verdiepingsslag verwacht, die volgens haar ook nodig is om de zenders weer uit het slop te trekken. Maar hierover zwijgt RTL vooralsnog.

Niet te pessimistisch

De Winther benadrukt dat we niet te pessimistisch moeten zijn over de toekomst van journalistieke banen. Eerder is het bijvoorbeeld heel goed gegaan met RTL. Of zo’n bedrijf winst maakt, is volgens hem ook cyclisch. Voor de mensen die nu de wacht aangezegd krijgen, heeft hij ook bemoedigende woorden. Zelf is hij ook ooit ontslagen in een reorganisatieronde. Dat was niet leuk, maar uiteindelijk heeft het hem veel nieuwe kansen geboden. Zonder dat ontslag had hij zijn huidige functie als parlementair verslaggever bij de Telegraaf waarschijnlijk niet gehad.

Ster advertentie
Ster advertentie