Achtergrond
KRO-NCRV

Pechtold spoort Rutte aan tot meer Europese ambitie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pechtold spoort Rutte aan tot meer Europese ambitie

Een Europees leger, een Europese minister van Defensie, een Europese universiteit én niet de hakken in het zand tegen een fonds om de Euro drijvend te houden. Alexander Pechtold pleit voor meer Europa. "Het gaat mij erom dat Nederland zijn rol pakt."

Meer ambitie

Dat zegt Pechtold vanmorgen in het Radio 1-programma 1 op 1, vooruitlopend op zijn toespraak tijdens de Nacht van Europa vanavond in De Balie. De D66-leider laat zich inspireren door het adagium van de Franse Revolutie: vrijheid, gelijkheid en broederschap. Zijn boodschap aan premier Mark Rutte: toon eens wat meer Europese ambitie, juist nu.

Hakken uit het zand

De huidige Europese Unie gaat hem niet ver genoeg. "Het gaat traag en beantwoordt niet aan de zorgen en kansen die mensen zien. Daarom moeten we de komende periode echt meer samenwerken, samen met Macron de voorhoede vormen." Volgens Pechtold wordt op deze manier voorkomen dat Frankrijk en Duitsland als grote landen de zaken bepalen en Nederland uiteindelijk de rekening krijgt. Hij spoort minister Wopke Hoekstra (Financiën) dan ook aan om mee te blijven praten over een fonds voor de euro. "Het gaat mij erom dat hij namens Nederland zijn rol pakt. In Europa moet je altijd meepraten om uiteindelijk resultaat te boeken. Blijf praten en wijs het plan niet op voorhand af."

Geen fraai gezicht

Aast Pechtold wellicht stiekem op een baan als Eurocommissaris? "Volgens mij doet Frans Timmermans het prima en die verkiezingen zijn nog ver weg. Een leuke baan? Ik weet het niet. Brussel is een mooie stad, maar oh oh wat gaat het daar traag." Pechtold zegt het ontzettend naar zijn zin te hebben in zijn huidige werk. En premier Rutte dan? Zou hij een goede opvolger zijn van Tusk? "Dat zou betekenen dat de Nederlandse premier tussentijds weggaat en dat lijkt me geen fraai gezicht. Maar dat is helemaal aan hem."

Ster advertentie
Ster advertentie