Achtergrond
BNNVARA

Drie gebouwen voor de toekomst van Nederland

foto: NEXT Architectsfoto: NEXT Architects
  1. Nieuwschevron right
  2. Drie gebouwen voor de toekomst van Nederland

De woningmarkt is hopeloos vastgelopen. Huizenprijzen rijzen de pan uit en er is een schreeuwend tekort aan betaalbare woningen. Het kabinet berekende dat er tot 2030 een miljoen woningen bij moeten komen om de woonvoorraad op peil te houden. Maar hoe bouw je op een effectieve manier voor de toekomst van een mooi Nederland? In De Nieuws BV spreken we drie veelbelovende architecten. Voor hun ontwerp hebben zij donderdagavond een Dutch Design Award gekregen. Dit zijn de winnende ontwerpen:

Het Peoples Pavilion

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het Peoples Pavilion is een ontwerp van Overtreders W en Bureau Sla. Het was vorig jaar het paviljoen op de Dutch Design Week. De architect Reinder Bakker kreeg de opdracht een ontwerp te maken voor 200 mensen dat 9 dagen zou staan. Zonde om iets nieuws te bouwen, vond hij:

"Daarom hebben we alle materialen geleend en weer teruggegeven. Dat betekent dat je houten balken hebt waar je niet in mag zagen, boren en lijmen. De gevels kwamen uit een kantoorpand en gingen daarna weer door naar een ander kantoorpand. Dit was een testcase voor hoe je in de toekomst kan bouwen."

De Zaligerbrug

De Zaligerbrug is een ontwerp van NEXT Architects en verbindt het eiland Veur-Lent met de Noordelijke Waaloever. Volgens architect Michel Schreinemacher gaat deze brug niet zozeer over de verbinding maar over de waterbeleving. Het pad naar de brug toe is juist lager gemaakt, zodat als de uiterwaarden onder water staan, je er met stapstenen naartoe kan lopen. Een brug door het water: "Je voelt de samenleving met het water en iedereen komt ernaar kijken." Het is een manier om slim om te gaan met de bestaande omgeving.

De microwoning

Architect Ana Rocha ontwierp de slimfit microwoning. Nee dat is niet hetzelfde als een tinyhouse. Dit is een huis van 50 vierkante meter en drie verdiepingen. Waar nog een beetje plek is in de stad, past deze woning. Heel handig, in tijden dat steeds meer mensen naar de stad trekken.

Drie gebouwen voor de toekomst

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter voor een dagelijkse dosis Nieuws BV.

Ster advertentie
Ster advertentie