Achtergrond
BNNVARA

Phaedra Werkhoven: 'Alimentatie is niet meer van deze tijd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Phaedra Werkhoven: 'Alimentatie is niet meer van deze tijd'

In de Tweede Kamer werd gisteren gedebatteerd over een voorstel van de VVD, PvdA en D66. Zij willen de partneralimentatie verkorten van twaalf naar vijf jaar, want het is volgens de partijen niet meer van deze tijd dat je je ex-partner nog zo lang door betaalt. Is dat een goed idee en hoe werkt het in de praktijk? Familierechtadvocaat Ingrid Vledder en journalist Phaedra Werkhoven debatteerden erover in De Nieuws BV.

Uitzonderingen

De initiatiefnemers hebben twee uitzonderingen in het voorstel verwerkt. Namelijk, partners met kinderen onder de twaalf jaar houden recht op twaalf jaar alimentatie, tot de kinderen twaalf jaar of ouder zijn. Daarnaast geldt ook een uitzondering voor wanneer je langer dan vijftien jaar getrouwd bent en wanneer je minder dan tien jaar verwijderd bent van je AOW-leeftijd. Ondanks deze uitzonderingen vindt Vledder het verkorten van de alimentatieplicht een slecht idee. "In de ideale situatie is iedereen financieel onafhankelijk maar in de realiteit zie je dat slechts 52% van de vrouwen economisch zelfstandig is. Ik maak mij vooral zorgen over de 50+ vrouwen die al heel lang geleden de keuze maakten minder te werken om voor hun gezin te zorgen." Volgens Werkhoven is alimentatie sowieso niet meer van deze tijd. Werkhoven: "Het is echt iets van de jaren '50 en '60 waarin vrouwen niet aan het werk gingen. Je moet gewoon zorgen dat je je eigen broek kan ophouden. En je hebt in vijf jaar meer dan genoeg tijd om je carrière op de rit te krijgen."

Quote

Slechts 4% van de Nederlanders vindt het een goed idee dat moeders fulltime werken

Ingrid Vledder

Vledder staat veel mensen bij in scheidingssituaties en heeft ervaring met cliënten aan beide kanten van de medaille. Volgens haar is de samenleving nog niet klaar voor deze wetswijziging. "In Nederland hebben we te maken met een enorme moederschapscultuur. Uit recent onderzoek blijkt dat slechts 4% van de mensen in Nederland het een goed idee vindt dat moeders fulltime werken."

Hardheidsclausule

Voor de schrijnende gevallen hebben de initiatiefnemers een hardheidsclausule bedacht. Werkhoven: "Ik snap wel dat er voor vrouwen in die situatie uitzonderingen worden gemaakt maar als je 50+ bent, heb je echt onder een steen geleefd als je al die tijd niet aan je carrière hebt gewerkt. Je kinderen zijn vaak ouder, dus je hebt de kans wel gehad om je op de arbeidsmarkt te begeven."

Volgens Vledder is het belangrijk die verantwoordelijkheid niet alleen bij de vrouw in kwestie te leggen. "In veel gevallen zie je dat de man werkt en de vrouw in kwestie meer voor het gezin zorgt. Dat is een keuze die je samen maakt maar de consequenties worden na de scheiding nu wel heel eenzijdig bij de vrouwen neergelegd. Daarbij komt een deel van deze vrouwen in de bijstand terecht en moet de belastingbetaler de prijs betalen voor de ongelijkwaardige zorgverdeling van twee echtgenoten. Dat is op zijn zachtst gezegd bijzonder."

Quote

Om mij heen zie ik vrouwen die geen baan accepteren, omdat ze hun alimentatie dan kwijtraken

Phaedra Werkhoven

Phaedra Werkhoven vindt het onbegrijpelijk dat er vrouwen zijn die twaalf jaar achterover leunen en zelfs expres geen baan aannemen, omdat ze anders hun alimentatie kwijtraken. Vledder ziet dat het tegenwoordig anders gaat. "Tot tien jaar geleden zag ik dit nog gebeuren, maar nu zie ik dit echt niet meer in de praktijk. Je moet je tegenwoordig bij de rechtbank laten zien dat je je maximaal hebt ingespannen om aan het werk te komen. Daarbij zijn rechtbanken gigantisch aan het beperken. Ik zie steeds vaker dat dat er drie of vijf jaar alimentatie wordt vastgesteld. Twaalf jaar is echt niet meer de norm."

Stem mee

Wij vroegen ook volgers van De Nieuws BV wat zij van de kwestie vinden:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie