appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

Moeder ontvoerde Insiya: 'Het is elke dag een strijd'

Nadia Rashid
maandag 25 juni 2018 | BNNVARA | Simone Dekkers Twitter

De Facebook-pagina Humans of Amsterdam is een crowdfundactie gestart voor Nadia Rashid, de moeder van de ontvoerde peuter Insiya. In september 2016 werd Insiya op gewelddadige wijze ontvoerd naar India, het land waar haar vader woont en die er ook van verdacht wordt de opdracht voor de ontvoering te hebben gegeven. Sindsdien vecht Nadia, met premier Rutte en koningin Máxima aan haar zijde, om haar dochter terug naar Nederland te halen. "Ik had toen niet durven denken dat het zolang zou duren. Het is een nachtmerrie." 

Nadia Rashid en Debra Barraud over Insiya en de crowdfunding

Het vonnis 'rammelt aan alle kanten'

Even leek het einde van de nachtmerrie voor Nadia in zicht. Op 27 maart zou Insiya worden herenigd met haar moeder, maar op het laatste moment ging dat niet meer door. De vader had een hoger beroep ingediend en de rechtbank in India was daarin meegegaan. Nadia: "Er is een streep doorheen gezet omdat zij gelukkig zou lijken op foto's en omdat ze al zolang ontvoerd is. Dus in principe wordt er gewoon gezegd: er is een beloning als je je kind lang genoeg ontvoerd." 
 
Nadia gaat nu in cassatie tegen het vonnis dat volgens haar 'rammelt aan alle kanten'. Nadia: "Ik kan het er niet bij laten. Insiya is ontvoerd en ze moet terug naar Nederland. Het herstellen van haar situatie is belangrijk, zeker voor zo'n jong kind. Het kan niet zo zijn dat zo'n vonnis in stand blijft."
 

De crowdfundactie

Maar in cassatie gaan tegen het vonnis gaat in de papieren lopen. Debra Barraud van de Facebook-pagina Humans of Amsterdam heeft eerder aandacht besteed aan de ontvoering van Insiya en is Nadia blijven volgen. Gisterenavond zijn ze live gegaan met de crowdfundactie en binnen 24 uur is er al bijna 10.000 euro gedoneerd. Debra: "Mensen uit Amerika, mensen uit Canada, maar ook mensen uit India zelf, dus dat is ook heel leuk om te zien." 
 
De donaties en reacties ontroeren Nadia: "Ik lees alles en probeer ook op alles te reageren. Soms gaat er wat tijd overheen, maar ik reageer op iedereen. Het is bijzonder en niet in woorden uit te drukken hoe dankbaar ik ben. Dat zijn mensen die aan je denken en dat willen laten weten; 'ik denk aan je, hebt mijn steun en het komt goed'. Dat zijn de berichten waar je een heel eind mee komt."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1