Achtergrond
KRO-NCRV

Verbazing alom over harde kritiek op Balkenende van oud-topambtenaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verbazing alom over harde kritiek op Balkenende van oud-topambtenaar

Wim Kuijken blikt in een boek terug op zijn tijd als topambtenaar onder Jan Peter Balkenende. Opvallend: de oud-premier krijgt er nogal van langs. 'Dit kan gewoon niet.'

Dat zegt BNR-directeur Sjors Fröhlich bij Spraakmakers. "Kuijken was vertrouweling van de minister-president, het hoogste ambt van het land. Er gaat dan van alles over tafel, natuurlijk gaan er dingen fout. Dan moet je er toch op kunnen vertrouwen dat iemand daar altijd zijn kop over houdt? Anders kun je niet werken."

Premier in problemen

In het boek Dienen en Beïnvloeden: verhalen over het ambtelijk vakmanschap, van hoogleraar bestuurskunde Paul ’t Hart, noemt Wim Kuijken onder meer het Kamerdebat over prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn uit 2003. Balkenende zou te vaak van het ambtelijke script zijn afgeweken, waardoor de premier in de problemen kwam. "Dat gebeurt er dus als je je dossiers niet goed leest", riep Kuijken toen luid - journalisten hoorden dat ook. Bovendien vond Kuijken dat Jack de Vries, politiek assistent en spindoctor van Balkenende, teveel macht had. Daarom onthield hij hem zelfs van bepaalde informatie.

Hard oordeel

Als pijnlijkste optreden wordt de Catshuisbrand genoemd uit 2004, waarbij een schilder om het leven kwam. Jaren later, in 2009, zei Balkenende in de Tweede Kamer dat het optreden van zijn ambtenaren in die kwestie "onzorgvuldig, onjuist en onvolledig" was. Kuijken vindt dat hij geen fouten heeft gemaakt en ook dat Balkenende niet zo hard over zijn eigen ambtenaren had moeten oordelen.

Is dit wenselijk?

Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer en eveneens te gast in Spraakmakers, begon in 2003 aan zijn politieke carrière en was later zelfs politiek assistent van Hans Dijkstal. Hoe kijkt hij naar de uitspraken van Wim Kuijken? "Heel bijzonder dat dit boek verschijnt, vooral omdat een voormalig topambtenaar ineens voor de schijnwerpers kiest. Je kunt je afvragen: is dat wenselijk?"

Verbazing

Om zijn eigen vraag meteen te beantwoorden: nee. "Niet zo kies als het gaat om mensen voor wie en met je gewerkt hebt. Zelf ken ik Kuijken van een heel andere kant, daar zit voor een deel ook mijn verbazing."

Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!


Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie