Achtergrond
KRO-NCRV

De apenrots van de G7: 'De houding van Merkel is bijna letterlijk die van een chimpansee'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De apenrots van de G7: 'De houding van Merkel is bijna letterlijk die van een chimpansee'

Alle beelden van de mislukte G7 van afgelopen weekend in Canada tonen wederzijds imponeren. Dat ziet gedragsbioloog Patrick van Veen, gespecialiseerd in de overeenkomst tussen sociaal gedrag van apen en mensen. Trump is niet de enige alfaman; Merkel doet niet voor hem onder. "De houding van Merkel is bijna letterlijk die van een chimpansee, met de ellebogen een beetje breed neergezet op tafel tegenover Trump."

Van Veen vond de top "een feestje voor gedragsbiologen". Fascinerend om te zien hoe alfamannen en -vrouwen om elkaar heen draaien. Er is hier geen sprake van echte ruzie, zag hij. "Hier worden de machtsverhoudingen bepaald. Door de houding, de plek die mensen kiezen. Waar staat iemand tijdens grote momenten? Waar zit iemand aan tafel? Het is de klassieke vorm van powerplay."

Signaal naar Kim Jong-un: niet sollen met Trump

Ook Amerikakenner Willem Post ziet dat terug in het gedrag van Trump. De stellige houding tijdens deze top is vooral gericht op de komende ontmoeting van Kim Jong-un, denkt hij. "Trump droomt al twintig jaar van het oplossen van het Korea-conflict. Alleen híj zou dat kunnen oplossen. En dus creëert hij nu een flinke ruzie met zijn vriend Trudeau, als signaal naar Kim Jong-un dat er met hem niet te sollen valt."

Binnenkort grijpen ze elkaar weer stevig bij de ballen

Zowel Van Veen als Post verwachten dat deze onenigheid vrij snel wordt opgelost. Post: "Trump zal niet zijn excuses aanbieden, maar over een week is Trudeau weer zijn beste vriend. Dan zijn we het weer ergens over eens." Van Veen: "Bij apen gaat dit in drie stappen. Eerst reiken ze elkaar letterlijk de hand. Vervolgens grijpen ze elkaar stevig bij de ballen. En dan gaan ze vlooien."

Ster advertentie
Ster advertentie