appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Stand.nl: Nieuwkomers moeten beter hun best doen als ze Nederlander willen worden

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de invoering van de participatieverklaring, een nieuw onderdeel van het inburgeringsexamen, ontsproten aan het brein van Lodewijk Asscher, de minister van Sociale Zaken en lijsttrekker voor de PvdA.

En juist vandaag ook komt zijn huidige coalitiepartner, de VVD, met kritiek aan zijn adres. Hij heeft niet alle zeilen bij gezet en de liberalen weten wel hoe ze dat moeten repareren. Nieuwkomers moeten beter hun best doen als ze in Nederland willen blijven. Verplicht een baantje of vrijwilligerswerk, taaleisen omhoog, paspoort alsnog inleveren als iemand na zijn naturalisatie alsnog een misdrijf begaat. Dat paspoort kun je wat hen betreft straks pas na tien jaar krijgen. En een totaal boerkaverbod.

Het is niet voor het eerst en vermoedelijk niet voor het laatst dat we ons hier maar weer eens over buigen, al is het maar omdat het een van de leidende thema’s is bij de komende verkiezingen.


De stelling: Nieuwkomers moeten beter hun best doen als ze Nederlander willen worden

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1