appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Stand.nl: Er moet openheid komen over geheime belastingafspraken met grote bedrijven

Paradise Papers en zogenoemde ‘rulings’. Opnieuw ligt de belastingdienst onder vuur. In dit geval omdat het Amerikaanse bedrijf Procter & Gambel – bekend van onder meer Pampers, Gilette en Ariël – een belastingvoordeel kreeg van 169 miljoen euro. Gegeven door één lokale belastinginspecteur uit Rotterdam. Die bepaalde dat 676 miljoen van het bedrijf onbelast kon worden doorgesluisd naar de Kaaimaneilanden.
En dat is tegen de regels van de belastingdienst zelf. Trouw bericht daarover vandaag, op basis van die Paradise Papers. Er is de laatste tijd meer en meer kritiek op dit soort rulings, geheime afspraken tussen multinationals en de fiscus, omdat die zich onttrekken aan de controle van de Tweede Kamer. 

Achtereenvolgende kabinetten wilden deze rulings graag behouden, omdat grote bedrijven zich makkelijker in Nederland zouden vestigen als ze van te voren weten hoeveel belasting ze moeten betalen. Maar dan moet dat wel volgens de regels gebeuren en dat is hier volgens de fiscus zelf niet gebeurd. De belastingdienst kan ook niet zeggen of de regels vaker worden overtreden, of niet. Valt dit nog uit te leggen aan gewone burgers? En als je fiscale afspraken wilt maken met grote bedrijven, moet de overheid daar dan niet gewoon open over zijn.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1