appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

'Opwinding over hogere zorgpremies op termijn, is onnodig paniek zaaien'

Op de dag van het grote debat rond de regeringsverklaring zal het ongetwijfeld ook weer gaan over de zorgpremie. Gisteren meldde het Centraal Planbureau dat die premie komende kabinetsperiode 300 euro duurder zal worden. Zo’n 1600 euro per jaar.

Volgens de rekenmeesters van het kabinet hangt dit allemaal samen met de beslissing van de nieuwe coalitie om het eigen risico te bevriezen. Overigens wordt de stijging van de premies voor een deel weer gecompenseerd via de inkomstenbelasting.

Maar kloppen al die cijfers wel? Kun je dit soort berekeningen wel voor een hele kabinetsperiode maken? Of moet je eerlijk zijn en zeggen dat je niet verder vooruit kunt kijken dan een jaar? Dat laatste zeggen de zorgverzekeraars, die hun wenkbrauwen nogal eens geïrriteerd optrekken bij de Haagse rekensommen. Volgens de voorman van zorgverzekeraar DSW jaagt de politiek burgers zo voor niets de gordijnen in.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1