appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Onzekerheid onder Nederlandse Somaliërs in Birmingham

Hoewel er nog maar weinig bekend is over de manier waarop de Brexit wordt uitgevoerd en wie straks na de verkiezingen de onderhandelingen gaat leiden, is de Nederlands-Somalische gemeenschap in Birmingham er niet gerust op. Mogen we straks blijven of moeten we na de Brexit terug naar Nederland?
Birmingham telt tienduizend Somaliërs, waarvan ongeveer een kwart de Nederlandse nationaliteit heeft. Ze zijn in de afgelopen vijftien jaar vanuit Nederland hier naartoe getrokken vanwege gezinshereniging, omdat er meer kans was op werk of om het opkomend racisme in Nederland te ontvluchten. De meerderheid betrok de wijk Small Heath. Ooit een wijk in verval die door de komst van de Somaliërs nieuw leven is ingeblazen.
Abdenasir Ahmed van de Nederlands-Somalische gemeenschap in Birmingham ziet de Brexit en de aankomende verkiezingen met lede ogen aan. Ondanks toezeggingen vanuit de politiek dat de gemeenschap niet hoeft te vrezen voor uitzetting, is Ahmed er niet gerust op. Hij heeft weinig vertrouwen in de politiek en maakt het hem ook niet zoveel uit wie donderdag de verkiezingen wint. 
Sinds het Brexit-referendum hebben er volgens Ahmed amper mensen bij hem aangeklopt om een terugkeer naar Nederland te bespreken. Wel vragen steeds meer Nederlandse Somaliërs een zogeheten ‘residence permit’ (verblijfsvergunning) aan. 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1