appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Stand.nl: Het eigen risico in de zorg moet omlaag

Het was een heet hangijzer in de laatste verkiezingscampagne: het eigen risico in de zorg. Dat moest worden afgeschaft, of tenminste – vonden veruit de meeste partijen – omlaag. Vandaag stemt de Tweede Kamer over een motie van de SP om dat eigen risico te verlagen met honderd euro. Het zal er – ondanks alle verkiezingsbeloften – om spannen of die motie een meerderheid krijgt. VVD en D66 waren altijd al tegen. Maar ChristenUnie en CDA waren daar tot 15 maart nog voor. De vraag is: zijn ze dat nog steeds? 

 

En als de Kamer ‘ja’ zegt, wat zijn dan de gevolgen? Dat eigen risico ging ooit mede omhoog om te voorkomen dat patiënten zonder tussenkomst van de huisarts de deur platliepen van het ziekenhuis. Daardoor stegen de zorgkosten. De huisarts valt niet onder het eigen risico. Maar er zijn ook geluiden over zogenoemde zorgmijding omdat mensen moeite hebben de eerste 385 euro zelf te betalen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1