appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Dit is de Dag

Venezolanen ontvluchten de crisis

?De situatie is Venezuela wordt steeds nijpender. Terwijl het land honger lijdt en de criminaliteit toeneemt, lijkt de socialistische regering nog altijd te geloven in de revolutie en niet te erkennen in welke staat het land verkeert. Steeds meer Venezolanen kiezen eieren voor hun geld en vertrekken naar het buitenland.

Spanje kreeg afgelopen jaar bijvoorbeeld maar liefst 18.000 asielaanvragen van Venezolanen die hun eigen land verlieten vanwege de economische, politieke en humanitaire crisis in Venezuela. En ook in de Verenigde Staten kwamen in 2016 de meeste asielverzoeken uit Venezuela. Mensen lijden honger, eten uit vuilnisbakken, er is onvoldoende werk en veel criminaliteit.

Armoede
In het land waar olie goedkoper is dan water, leeft 77% van de bevolking van minder dan 1 dollar per dag en durven veel mensen niet meer de straat op als de zon onder is. Volgens onderzoek van vooraanstaand socioloog Ivan de la Vega hebben bijna 2 miljoen mensen Venezuela verlaten sinds Hugo Chavez aan de macht kwam in 1999. Mensen vertrekken veelal naar buurlanden als Panama, Colombia en Brazilië en ook Curaçao en Aruba hebben meer Venezolaanse migranten gekregen.

Geen keus
De Venezolanen zelf zeggen niet de cultuur en traditie te hebben om over de landsgrenzen te gaan ‘we hechten erg aan de familiebanden en zijn geen avonturiers’, vertelt Cynthia Garcia (36) uit Caracas, ‘maar we hebben geen keus meer hier. Wie de kans krijgt, gaat weg’. ?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1