appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Ruud Koopmans: ‘Het Westen moet zich beter weren tegen de radicale islam’

Volgens socioloog Ruud Koopmans moet het Westen zich beter weren tegen de radicale islam. “Wereldwijd zijn minstens vijftig miljoen moslims bereid geweld te accepteren om de islam te verdedigen”, vertelt Koopmans in Stand.nl op NPO Radio 1.

“Dat is percentueel een kleine minderheid op een totaal van een miljard moslims”, erkent de hoogleraar sociologie en migratie-onderzoek. “
Maar in absolute cijfers spreken we over een grote groep.”

Volgens Koopmans kan vijfenveertig procent van de moslims in Nederland van Turkse en Marokkaanse komaf als 'fundamentalistisch' worden beschouwd. “Deze groep vindt de regels van de Koran belangrijker dan de grondwet en kenmerkt zich door haat jegens andersdenkenden”, aldus Koopmans.

Kritiek
De socioloog waarschuwde gisteren al in het Algemeen Dagblad voor de radicale islam. Hij kreeg vervolgens veel kritiek over zich heen, onder meer van hoogleraar migratiegeschiedenis Leo Lucassen. 


“Die kritiek heeft alles te maken met het feit dat dit debat ontzettend gepolariseerd is”, reageert Koopmans. “Een feitelijk debat over immigratie is amper mogelijk.”

Radicalisering
“Radicalisering wordt ten onrechte gereduceerd tot een probleem van jongeren die al de grens naar het gebruiken van geweld zijn overgegaan”, vindt Koopsmans. “We moeten elkaar recht in de ogen kijken en ophouden te doen alsof deze problemen niets met de islam te maken.”

Luister het hele gesprek met Sven Kockelmann en Ruud Koopmans (socioloog), Bouchaib Saadane (Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders), Rasit Bal (Contactorgaan Moslims en Overheid) en Nathan Rozema (Labyrinth Onderzoek en Advies) terug.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1