appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Gerdi Verbeet, Johan Remkes, Hans Engels

Gerdi Verbeet (PvdA), Johan Remkes (VVD) en Hans Engels (D66) zijn te gast in Kamerbreed. Kees Boonman praat, in het licht van het debat over de regeringsverklaring, met hen over het functioneren van de democratie. Is de politiek door de kiezer veroordeeld tot een nieuwe aanpak of juist in stelling gebracht om definitief af te rekenen met de hardnekkige kloof tussen politiek en burger? Staan we op de drempel van een andere politiek, waarin coalitie en oppositie elkaar daadwerkelijk wat gunnen?

Johan Remkes, commissaris van de Koning in Noord-Holland, is voorzitter van de staatscommissie die onderzoek doet naar het parlementaire stelsel. Uit de analyse, die de commissie onlangs naar buiten bracht, blijkt dat Nederlanders weliswaar tevreden zijn over de democratie als systeem, maar zich lang niet altijd vertegenwoordigd voelen. Met name lager opgeleiden herkennen zich weinig in de politiek.

Oud-Tweede-Kamer-voorzitter Gerdi Verbeet verdiept zich sinds jaar en dag in de relatie tussen burger en politiek. Ze schreef onder meer het boek ‘Vertrouwen is goed, maar begrijpen is beter’ waarin ze haar observaties uiteenzet van het functioneren van de democratie. Het ‘compromis’ is volgens haar de sleutel. Welk potentieel ziet Verbeet in de huidige generatie politici om de politieke cultuur daadwerkelijk te veranderen?

D66-senator Hans Engels houdt zich als staatsrechtsgeleerde bezig met decentrale overheden. Hoe verhoudt de lokale politiek zich tot de kiezer en dragen decentralisaties bij aan het verkleinen van de afstand tussen burger en politicus?

Kamerbreed, elke zaterdag tussen 13:00 en 14:00 uur op NPO Radio 1.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1