appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

'Gewoon excellent'

dinsdag 24 januari 2017

Nederlanders zijn dol op de uitdrukkingen ‘normaal’ en ‘gewoon’ volgens cabaretier Marc van Oostendorp. Ook Mark Rutte heeft het in zijn brief over ‘gewone Nederlanders’. En het allerliefst gebruiken we de woorden in de combinatie ‘gewoon normaal’.

Van Oostendorp: ‘Eigenlijk moeten we daar natuurlijk juist van af, van al dat normale en al dat gewone! Want ondanks dat we normaal moeten doen, valt het Van Oostendorp op dat we ook steeds meer moeten excelleren. Gisteren werd bekend dat er weer 54 Nederlandse scholen de eretitel ‘excellent’ hebben gekregen.

Van Oostendorp ‘Vroeger betekende excellent 'uitstekend' en mocht slechts een enkeling zich zo noemen, maar langzaam maar zeker worden steeds meer mensen excellent. Er zijn excellente dierenbestrijdingsbedrijven, excellente watersportartikelen, excellente hypotheekadviseurs en sinds gisteren zijn er ook 184 excellente scholen in Nederland.’ Moeten we nu dan ineens ‘gewoon excellent zijn? Luister naar de bijdrage van ons Taalteam.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1