appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

1 op Straat

Landelijke niet-reanimerenpenning (Amsterdam)

maandag 1 september 2014, 20:02 uur

Amsterdam. De PvdA en de Christen Unie willen een landelijke versie van de huidige niet-reanimerenpenning. De penning wordt gedragen door 20 duizend Nederlanders die hiermee laten blijken niet gereanimeerd te worden uit vrees in een kasplant te veranderen. Toch maken twee artsen zich grote zorgen. Ze vinden het prima dat er een dergelijke penning bestaat, maar hoe wordt dit in praktijk uitgevoerd. De penning kan gewoon online besteld worden, zonder dat een persoon zijn wilsbeschikking heeft besproken met een arts of opgenomen in het medische dossier. Ook maken zij zich zorgen over hoe een hulpverlener moet reageren als een penningdrager gewoon een goede kans heeft op kwalitatief leven heeft na de reanimatie. Wel of niet reanimeren? Is de bezorgdheid van de artsen terecht? Of zijn mensen zelf in staat om te beslissen over hun wilsbeschikking?

Rob Oudkerk praat hierover met Petra de Jong, directeur bij de NVVE, professor Smulders, internist bij het VUMC en Ad Fama, drager van een niet-reanimerenpenning.
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1