appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

1 op 1

Presentator: Sven Kockelmann

Luister terug

Universiteiten moeten op de schop, zegt Uri Rosenthal van adviesraad

woensdag 12 juni 2019

Onze universiteiten en hogescholen moeten op de schop, om het stelsel toekomstbestindig te maken. Dat zegt Uri Rosenthal van de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie in 1 op 1.


Rosenthal pleit in zijn advies onder meer voor meer mogelijkheden om studenten te selecteren. "Waar we voor pleiten is niet alleen meer selectie aan de poort, maar vooral ook betere selectie aan de poort."


Ook wil de adviesraad dat de financiering van het hoger onderwijs wordt aangepast. "Universiteiten en hogescholen worden aangezet om opleidingen te introduceren die veel studenten trekken. Zo’n opleidingen zijn een geldmachine voor de universiteit. Dat is niet de weg die we op moeten. We moeten die perverse prikkels uit het stelsel halen."


Rosenthal hoopt dat de minister snel aan de slag gaat met de punten uit het advies. "Als we niet uitkijken dreigen we de topposities die we op een aantal punten innemen, te verspelen. Dat we niet meer in staat zijn om het toptalent uit andere landen hiernaartoe te halen."

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1