appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

1 op 1

CvdK Flevoland: ‘Linksom of rechtsom, ziekenhuis Lelystad komt terug’

woensdag 20 maart 2019, 11:57 uur

De provincie Flevoland zet alles op alles om een ziekenhuis in Lelystad voor elkaar te krijgen. Dat zegt Commissaris van de Koning Leen Verbeek in het radioprogramma 1op1. Hij wil niet dat Flevolanders zich tweederangs burgers voelen.

Verbeek noemt als voorbeeld een man die hij sprak in Lelystad, en met spoed naar Harderwijk moest, “hij kreeg daar te horen kreeg dat de Harderwijkers voor gingen, en maar naar een andere plek moest gaan.” Verbeek vindt dat ‘uiterst discutabel en vervelend’. “Linksom of rechtsom, er moet een ziekenhuis in Lelystad open en operationeel.”

Flevoland is een provincie in opbouw en heeft naast het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen, ook te maken met de grenzen van de Oostvaardersplassen en de uitbreiding van Lelystad Airport. “Dat vliegveld moet wat ons betreft uitbreiden, voor de werkgelegenheid”, zegt Verbeek.

De Oostvaardersplassen wil hij in de toekomst anders inrichten, maar je ontkomt volgens hem niet aan het selectief af blijven schieten van dieren, “de kudde zal harder groeien, dan dat je vindt dat het gebied aan kan.”

Leen Verbeek is de langstzittende Commissaris, en is daardoor ook het boegbeeld van de provincie. Hij vindt het belangrijk dat mensen stemmen op het provinciebestuur. “De provincie geeft belastinggeld uit, creëert werkgelegenheid en werkt aan natuurbeleid. Er worden keuzes gemaakt die politiek gemaakt moeten worden. Als ambtenaren die keuze moeten maken, dan ben je niet meer democratisch.”

Tom Veldhuijzen

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1