appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

1 op 1

'Nederland koploper in wereldwijde strijd tegen opwarming van de aarde'

dinsdag 20 november 2018, 11:56 uur

Nederland doet er alles aan om de klimaatstijging onder de 1,5 graad te houden. "Het verschil tussen een stijging van 1,5 graad of 2 graden is enorm", zegt Patrick Verkooijen, CEO van het klimaatadaptatiecentrum.

“Als de wereld met 1,5 graad stijgt, dan zijn de gevolgen zeer aanzienlijk. Een dramatisch beeld. Daar is mondiale consensus over. Daarom is er een wereldwijd ‘Marshall-plan’ nodig”, zegt Patrick Verkooijen, CEO van het klimaatadaptatiecentrum in Rotterdam. Dat is vorige maand in het leven geroepen door minister Cora van Nieuwenhuizen. Onder andere Ban Ki-moon en Bill Gates hebben hun naar daaraan verbonden.

Nederland wil in 2020 een nieuwe, wereldwijde klimaattop organiseren. “Nederland is koploper als het gaat om klimaatadaptatie. Onze relatie met het buitenland is ongelooflijk belangrijk. Schaken op verschillende borden is de uitdaging”, zegt Verkooijen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1