appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal

1 op 1

Presentator: Sven Kockelmann

Luister terug

Staatssecretaris Snel: ‘Vliegtaks komt er hoe dan ook in 2021’

donderdag 31 mei 2018

De vervuiler gaat straks definitief ook in de lucht betalen. Staatssecretaris Snel van Financiën wil samen met andere Europese landen een gezamenlijke vliegtaks instellen. Als dat niet lukt komt er een nationale belasting. “Een ordinaire taks op het vliegticket”, zegt Snel in het radioprogramma 1 op 1.

“Het kan niet zo zijn dat mensen over benzine wel belasting moeten betalen, maar voor de vervuiling van een vliegtuig niet”, zegt staatssecretaris Menno Snel van Financiën in het radioprogramma 1 op 1. Daarom komt er hoe dan ook een vliegtaks in 2021. “In de tussentijd gaan we bedenken wat de beste oplossing is. Ik wil het liefst een gezamenlijke, Europese vliegtaks. Als dat niet lukt kunnen we besluiten om belasting te hebben op basis van uitstoot of geluidsoverlast. En als dat niet lukt komt er een ordinaire taks op het vliegticket. Die vliegtaks komt er, hoe dan ook.”Deze zomer informeert de staatssecretaris de Tweede Kamer hierover.

Belastingdienst onder curatele

De reorganisatie van de belastingdienst komt waarschijnlijk onder extra toezicht van de Tweede Kamer te staan. De staatssecretaris zei in 1 op 1 dat hij er geen bezwaar tegen heeft als de Kamer dat als een groot project gaat beschouwen. Dat betekent feitelijk dat de reorganisatie van de fiscus onder verscherpt toezicht van de Kamer komt te staan. Eerder zei minister Hoekstra dat hij dat met de staatssecretaris zou gaan bespreken. In 1 op 1 zei Snel: “Als de Kamer wil meewerken, dan heb ik daar geen bezwaar tegen. Alles wat helpt om de Belastingdienst op orde te krijgen ben ik voor.”

Personeelstekort

De belastingdienst kampt nog altijd met een groot personeelstekort. Ook staan er nog 2500 mensen op het punt om te vertrekken. “Op dit moment hebben we zo’n 1500 vacatures uitstaan. We zijn hard aan het werven en ga er van uit dat we voor het einde van het jaar het gat hebben gedicht”, aldus Snel.Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1