appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

1 op 1

Presentator: Sven Kockelmann

Luister terug

Gedupeerde investeerder is artikel 12 procedure gestart om witwaspraktijken ING

maandag 26 november 2018

De man die de witwasaffaire bij ING aan het rollen bracht is naar de rechter gestapt. Afgelopen vrijdag heeft Sam van Doorn zijn strafklacht neergelegd bij het Hof in Den Haag. Hij wil via een zogenoemde artikel 12 Sv-procedure justitie dwingen om de bank strafrechtelijk te vervolgen. 'Ik vind deze kwestie onverteerbaar en ben zelf de dupe.'

Met een strafvordering van 18 pagina’s hoopt Van Doorn, samen met zijn advocaat Robert Hein Broekhuijsen, bij Justitie alsnog vervolging af te dwingen zodat de ING ‘publiekelijk ter verantwoording wordt gebracht’.

‘Schade van miljoenen’

“We willen dat ING alsnog wordt gedagvaard door het openbaar ministerie. De ING moet alsnog publiekelijk verantwoording afleggen over de gang van zaken in de afgelopen tien jaar, zodat iedereen weet hoe de bank precies heeft gehandeld. Het gaat om de erkenning”, zegt advocaat Broekhuijsen, die niet uitsluit dat werknemers van ING uiteindelijk ook persoonlijk kunnen of zullen worden vervolgd. Van Doorn: “Ik heb een onnoemelijke schade geleden. Ik heb de top van ING sinds 2005 en 2015 22 brieven gestuurd en erop gewezen dat ze met witwassen bezig waren geweest. Ik heb tien jaar zitten zeuren, tien jaar lang advocaatkosten gehad. Het gaat zonder enige twijfel om miljoenen.”

‘Directie ontspringt de dans’

ING trof deze zomer een schikking met het openbaar ministerie van 775 miljoen euro, maar er kwamen geen verantwoordelijken voor de rechter terecht. Dat leidde tot grote maatschappelijke en politieke verontwaardiging. Van Doorn deed in 2015 aangifte tegen ING, omdat de bank honderden witwastransacties via zijn bedrijf mogelijk zou hebben gemaakt. “ING erkent niet dat ze strafbare feiten hebben gepleegd. Het is een schitterend bedrag, maar de betrokkenen betalen dat niet. De directie ontspringt de dans”, zegt investeerder Sam van Doorn.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1