Wetenschap & Techniek

Waarom schieten op Irma totaal idioot is

foto: Zoltan Klugerfoto: Zoltan Kluger
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom schieten op Irma totaal idioot is

Heel even leek in Florida het idee te bestaan dat je orkaan Irma zou kunnen afzwakken door er op te schieten. Als je dacht dat dit een bizar idee is, dan hebben we nieuws voor je. Niet alleen heb je volkomen gelijk, het is nog absurder dan gedacht.

Het begon met een oproep van twee jongeren uit Florida om orkaan Irma te gaan beschieten. Blijkbaar bedoelden ze het sarcastisch. Maar toen meer dan 50.000 personen op Facebook (al dan niet voor de grap) zich aanmelden, voelde de Sherif van Pasco County uit Florida zich toch genoodzaakt om te verkondigen dat dit erg gevaarlijk is.

Onderzoeken hoe kogels in de lucht vliegen wanneer ze in een orkaan komen valt niet mee. In het geval van Irma was de orkaan op haar sterkst met windsnelheden van 300 kilometer per uur. Kogelsnelheden zijn nog veel hoger (tussen 648 en 5400 kilometer per uur).

Maar behalve voor je eigen veiligheid, maken deze verschillen in snelheid eigenlijk niets uit. Want het idee van met kogels op een orkaan schieten gaat fundamenteel in tegen wat een orkaan eigenlijk is.

Zelfs orkanenlucht is uiteindelijk… lucht

Om Irma te doen stoppen zou je volgens de twee jongeren het beste op de kern van de orkaan schieten. Erg vreemd is dat. Het idee dat je met gaten in de lucht windsnelheden kunt stoppen is al bizar. Een kogel vliegt immers gewoon door lucht heen. Bovendien is het in de kern van de orkaan nagenoeg windstil. En de luchtdruk is er erg laag, waardoor de hoeveelheden lucht waar je op kunt schieten ook al minder dan normaal zijn.

Dat neemt niet weg dat de sterkste windstromingen van orkanen zich uiteraard rondom het centrum bevinden. Maar wanneer deze warme vochtige orkaanlucht al draaiend in de top van de orkaan aankomt, drukt ze andere koudere, droge lucht naar beneden. Die koude luchtstromingen vallen zowel in de kern van de orkaan als langs de zijkanten. En veel van de koude lucht vliegt opnieuw de kern van de orkaan in, waarbij ze opnieuw wordt opgewarmd.

Een orkaan is dus een systeem dat zichzelf goed in stand kan houden. Daarom is het erg onwaarschijnlijk dat, als je toch één type luchtstroming met een geweer kunt stoppen, je ook andere luchtstromingen van de orkaan uitschakelt.

Indien je het explosiever wilt

Je zou ook kunnen denken: ''Laten we dan eens bommen en explosieven in de orkaan gooien. Misschien helpt dat wel.'' Maar zoals je misschien al kon afleiden uit de vorige alinea’s worden orkanen juist aangedreven door warme lucht. En als bommen een ding veroorzaken, dan is het juist dat.

Dat laatste betekent trouwens niet dat je met een standaardbom een orkaan kunt versterken. Want de energie die een orkaan met zich meedraagt is al gigantisch. Volgens een medewerker van de NASA kan de totale energie die in het hele leven van een orkaan vrijkomt zelfs gelijk zijn aan tienduizend nucleaire bommen.

Als alternatieve feiten toch jouw 'middle name' zijn, wensen we je ook veel succes om de bom in de kern van de orkaan te droppen. Daarvoor zou je eerst langs de koude zijwinden moeten raken. Met helikopters is het al gevaarlijk vliegen bij stormen, laat staan bij orkanen.

Desondanks bestaat er wel een Amerikaanse tv-film uit 2013, genaamd Sharknado, waarin tornado's effectief met bommen en helikopters gestopt worden. Maar een orkaan is nog vele malen krachtiger dan een tornado. En in de tornado's uit de film vliegen ook erg hongerige haaien rond die blijkbaar eveneens in de lucht kunnen overleven. Niet voor niets kent Sharknado onder filmliefhebbers een cultstatus. Hij is immers onrealistisch slecht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Update: Wetenschapsjournalist Arnout Jaspers meldde ons dat in tegenstelling tot helikopters bepaalde vliegtuigen wél door een orkaan kunnen vliegen! De volgende 'Hurricane hunter' vloog bijvoorbeeld door Irma voor wetenschappelijk onderzoek. Dat leverde deze spectaculaire beelden op.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Ster advertentie
Ster advertentie