Wetenschap & Techniek

Mogen onze gebouwen wat viezer, alstublieft?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Mogen onze gebouwen wat viezer, alstublieft?

Voor velen kan het niet schoon genoeg zijn. Weg met bacteriën en schimmels! Dagelijks openen schoonmaakploegen in kantoorcomplexen een waar hygiëneoffensief tegen micro-organismen. Ook thuis houden we de boel het liefst aan kant. Is dat wel een goed idee?

Een minder schoon huis is misschien helemaal niet zo'n gek idee. Jordan Peccia en Sarah Kwan van de Yale University geven in Trends in Microbiology een aanzet voor een nieuwe manier van omgaan met de microben in ons binnenmilieu. In plaats van alle microben de totale oorlog te verklaren, moeten we de goede welkom heten.

Bacteriën en schimmels in huis krijgen is niet zo moeilijk. Huisdieren (vooral katten en honden), de aan- of afwezigheid van vocht, bouwmaterialen, manier van bewonen, geografie en al dan niet ventileren dragen allemaal hun steentje bij. Van veel van die invloeden hebben we lang gedacht dat ze onze gezondheid beïnvloeden door de ziektekiemen die ze al dan niet meenemen. Maar als we ze nu eens zo zouden inzetten dat ze een gezonder binnenmilieu creëren?

Overmaat aan hygiëne

Natuurlijk, het is fijn vertoeven in een schone omgeving. Al dan niet geholpen door apparaten, boenen, schrobben en wassen we wat af. En dat doen we niet voor niets. Hygiëne hielp ons om kwalijke ziekteverwekkers de deur te wijzen en droeg flink bij aan een stijgende levensverwachting. Maar te is nooit goed. Dat geldt ook voor hygiëne. We mogen ziekteverwekkers dan hebben uitgebannen, in het steriele binnenmilieu dat we voor onszelf gecreëerd hebben, komen we ook nauwelijks meer in contact met de microben die we wel nodig hebben. Dit wordt in verband gebracht met aandoeningen als astma en een hele waaier aan allergieën.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In het geval van astma is bekend dat blootstelling aan huisstof kan bijdragen aan de bescherming ertegen. Wetenschappers denken dat dit komt omdat in huisstof de diversiteit aan microben vergroot. Onder die soorten zitten ook de Bacteroides en Firmicutes die bijdragen aan de bescherming tegen astma. Zo beschouwd is het ironisch dat we juist het huisstof de oorlog hebben verklaard.

Helaas is het niet zo dat je gewoon een hond moet nemen of de stofzuiger laten staan. Een universele oplossing bestaat niet en eigenlijk is er vooral nog weinig bekend over zowel de invloed van verschillende microbensoorten op onze gezondheid als over hoe je ze binnenhaalt. Peccia en Kwan pleiten dan ook voor meer onderzoek. Ze zien in de manier waarop we bouwen en hoe we onze binnenmilieu gebruiken een mogelijkheid om de gezondheidseffecten van microben mee te nemen in ontwerp. Net als energiezuinigheid of esthetische overwegingen.

Jordan Peccia en Sarah E. Kwan. Buildings, Beneficial Microbes, and Health. Trends in Microbiology, 7 juli 2016.

Lees een uitgebreidere versie van dit artikel op De Kennis van Nu.

Ster advertentie
Ster advertentie