Wetenschap & Techniek

Hippie chimpansees; veel sekspartners, maar niet veel vaders

foto: Mark Dumontfoto: Mark Dumont
  1. Nieuwschevron right
  2. Hippie chimpansees; veel sekspartners, maar niet veel vaders

Bonobo’s staan onder de primaten bekend als de ‘hippie chimpansees’. Maar ondanks de vele sekspartners, krijgen bepaalde mannetjes een stuk meer nakomelingen.

Make love, not war lijkt het levensmoto van de bonobo. Waar chimpansees graag het gevecht aangaan, lossen bonobo’s hun conflicten vaak op met seks. Ook wanneer bonobo’s een andere groep soortgenoten tegenkomen vechten ze meestal niet om hun territorium; ze hebben geslachtsgemeenschap en delen hun eten. Hoewel bonobo’s dus heel veel verschillende sekspartners hebben, hebben bepaalde mannen een sterk voordeel ten opzichte van anderen als het gaat om aantal nakomelingen. Deze vrije liefde vertaalt zich dus verassend genoeg niet naar een verdeling in vaderschap. Dit zou weleens te maken kunnen hebben met de voorkeur van vrouwtjes bonobo’s als zij vruchtbaar zijn.

Alfa mannetje niet altijd de vader

Voor dit onderzoek trokken wetenschappers naar Congo en testten van 24 bonobo nakomelingen, die tussen 2002 en 2013 ter wereld kwamen, wie de vader is. Vervolgens vergeleken ze deze data met de vaderverdeling van chimpansees. Chimpansees hebben een strikte hiërarchie en het alfa mannetje beschermt het vrouwtje als zij vruchtbaar is. Zo zorgt hij dat hij de vader is van het nageslacht. Daarom dachten de onderzoekers dat veel chimpanseebaby’s dezelfde vader zouden hebben. Maar niet alle nakomelingen zijn van het alfa mannetje, want hij kan niet altijd opletten. Dan grijpen ook weleens andere chimpansees ook weleens hun kans.

Bonobo Pitt

Toch zijn bij de bonobo, ondanks hun vrije seksleven, meer nakomelingen van één mannetje vergeleken met de chimpansees. Een van de bonobo mannetje bleek zelfs vader van 60 procent van al het nageslacht. De onderzoekers vermoeden dat dit komt, omdat de vrouwtjes op hetzelfde mannetje vallen. Bij bonobo’s zijn niet de mannetjes, maar de vrouwtjes dominanter. De vrouwtjes besluiten dus of ze met een mannetje willen vrijen. De onderzoekers denken dat de vrouwtjes weten wanneer ze vruchtbaar zijn en dan allemaal voor de Brad Pitt van de bonobogroep gaan. Je wilt natuurlijk wel de beste genen voor je kind.

Hoewel de onderzoekers al veel groepen chimpansees en bonobo’s bestudeerden kwam deze ontdekking toch als een grote verassing. Ze merken echter wel op dat deze bevindingen zijn gebaseerd op een enkele bonobogroep. Daarom willen zij onderzoeken of er in andere bonobogroepen ook mannetjes te vinden zijn die vader van het leeuwendeel van de kinderen in de groep zijn.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

Ster advertentie
Ster advertentie