Wetenschap & Techniek

Hoe vis eten duurzamer kan

foto: Aqua Mechanicalfoto: Aqua Mechanical
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe vis eten duurzamer kan

Het eten van vis is al duurzamer dan het eten van vlees, maar ons huidige kweeksysteem is verre van perfect. Met fokprogramma’s kunnen we de vissen helpen zich aan te passen en de viskwekerij verduurzamen, zegt hoogleraar Animal Breeding en genomics Hans Komen.

De duurzaamheid van een bepaald soort vlees kan worden afgeleid uit hoeveel procent van zijn voer een dier omzet naar vlees. Bij koeien is dit heel weinig, namelijk 5%. Een zalm zet maar liefst 60% van zijn voer om in vlees!

Als we de groeiende wereldbevolking willen voeden, moeten we volgens Komen meer uit de oceaan eten. Maar wel op een efficiënte en duurzame manier. Hoe doen we dat dan? En wat is er op dit moment on-duurzaam aan de manier waarop we vis kweken en vangen?

Komen legt het allemaal uit. Op dit moment komt de meeste vis in Nederland uit kwekerijen, wat goed nieuws is, want hierdoor vindt er minder overbevissing plaats. Probleem: de vis wordt niet altijd even duurzaam gekweekt. Er is bij maar een heel klein deel van de vis überhaupt een kweekprogramma, ook wel fokprogramma genoemd. En als dit er is, is het lang niet altijd even duurzaam.

Waar fokken we op?

Een fokprogramma gaat als volgt in zijn werk: je zorgt ervoor dat vissen die een bepaalde eigenschap bezitten, bijvoorbeeld resistentie tegen ziektes, zich voortplanten. Er wordt hierbij vooral gelet op genetisch materiaal: de kwekers schatten de genen in van ouders, broers en zussen en halen de beste dieren eruit. Zo wordt de soort sterker.

De huidige fokprogramma’s nemen echter niet de kwaliteiten die de vissen het meest duurzaam maken. De programma’s richten zich volgens Komen vaak uitsluitend op het verbeteren van groei, terwijl ze vissen zouden moeten selecteren op heel andere kwaliteiten. Ziekteresistentie, een goed immuunsysteem, zuurstofopname en het efficiënt kunnen verteren van een plantaardig dieet zijn belangrijke kenmerken voor een duurzame vis.

Op deze manier creëren we sterkere, gezondere vissen die niet alleen maar zo groot mogelijk moeten zijn, maar zich vooral goed kunnen aanpassen aan hun omgeving in tijden van klimaatverandering. De vissen moeten bij hogere temperaturen en vooral met minder zuurstof in het water kunnen overleven.

Smart breeding zorgt voor sterke vis

Komen is bezig met smart breeding programs, fokprogramma’s die wel op deze kwaliteiten selecteren. Daarnaast worden de vissen in goede omstandigheden geplaatst en krijgen ze uitgebalanceerde voeding, met veel eiwitten, visvetten en granen.

De fokprogramma’s worden langzaamaan gerealiseerd. Komen werkt samen met visfokbedrijven uit verschillende landen: zo selecteert hij betere zeebaars in Griekenland en fokt hij tilapia in Ethiopië. Sommige fokprogramma’s lopen al enkele jaren en laten goede resultaten zien. Binnenkort start hij in Nederland met een tonijnsoort genaamd yellowtail.

Wil je graag milieubewuster vis eten? Kijk voor tips bij milieucentraal.

Dit artikel werd verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR)

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en vrijdag rond 10.50 uur in de Ochtend

Ster advertentie
Ster advertentie